Týmy nasazující nováčky by v pátek mohly dostat pneumatiky navíc

Týmy nasazující nováčky by v pátek mohly dostat pneumatiky navíc

Po dohodě s některými týmy a šéfem formule 1 Pirelli prosazuje návrh, který by zatraktivnil dění na trati během prvních volných tréninků.

Force India přišla s nápadem, že by týmy, které dávají v pátek příležitost nezávodním jezdcům, mohly dostávat více pneumatik, aby tito nováčci mohli více jezdit.

Každé auto smí za celý závodní víkend použít 11 sad pneumatik, což bývá omezující, takže začátky volných tréninků bývají nezáživné a trať prázdná. A to i když do vozu usedají nováčci, kteří potřebují co nejvíce jezdit.

Pirelli se nápadu Force Indie chytilo a navrhuje, že by každý tým, který nasadí do tréninku nováčka, dostal jednu sadu pneumatik navíc. Ta by nebyla úplně stejná jako závodní pneumatiky, měla by mnohem větší výdrž, takže by nezávodní jezdec mohl kroužit podle libosti.

"Byla by to směs, která by vám umožnila tolik kol, kolik potřebujete, za předpokladu, že jezdíte s nováčkem," potvrdil sportovní šéf Pirelli Paul Hembery pro Autosport.

Tato myšlenka se zamlouvá také Berniemu Ecclestonovi, protože by z většího ruchu na trati těžily televizní kamery. Tento návrh se teď týmy chystají probrat s technickým delegátem FIA Charliem Whitingem. Pokud půjde vše hladce, podle Hemberyho by bylo možné ho realizovat už během závodního víkendu ve Španělsku.

Nováčka letos zatím nasadil jen Caterham, byl to Ma Qing Hua doma v Číně. Ale s postupující sezónou se jistě přidají další týmy.

Doporučujeme

Články odjinud