Týmy FOTA dnes dopoledne jednaly se svými jezdci o současné krizi

Trulli: "Někam se to musí pohnout, jinak se rozpadneme."

Dnes dopoledne se v motorhomu Toyoty konalo setkání týmů ve sdružení FOTA (bez Williamsu a Force India) s jejich jezdci. Ti se svěřují s čím dál narůstajícími obavami o svou budoucnost ve světle krize mezi týmy FOTA a Mezinárodní automobilovou federací.

V posledních dnech je již daleko méně ostýchavě než doposavad zmiňována možnost ustanovení alternativního šampionátu, byť stále jako extrémní možnost.

Něco podobného se odehrálo již před pěti lety, kdy automobilky v čele s Ferrari nebyly daleko ustanovení Grand Prix World Championship coby konkurenční série. Hrozba ale nakonec byla zažehnána tím, že Ferrari se od aktivit odpojilo a podepsalo novou dohodu s FIA a Berniem Ecclestonem.

Fernando Alonso v pátek řekl španělským novinám Marca, že v šampionátu s pravidly tak, jak je představila FIA, nemá zájem závodit a že by v takovém případě radši, kdyby týmy FOTA ustanovily svou soutěž.

Jarno Trulli po setkání jezdců s FOTA magazínu Autosport prozradil, že jezdci stojí jednotně za aktivitami FOTA.

"Současná pravidla [na rok 2010 - pozn. redakce] nepovažujeme v žádném případě za adekvátní," řekl Trulli. "Sdílíme stejné názory jako FOTA.

Formule 1 musí zůstat sportem číslo jedna. Mosley musí pochopit, že některé věci prostě nejdou. Nelze přilákat týmy, které možná ani nemají představu o tom, co je to bojovat v šampionátu takové úrovně. Navíc s těmito pravidly jsme mimo hru."

Týmy, které si nezvolí rozpočtový strop 40 mil. liber, budou mít omezené technické prostředky. John Howett z Toyoty hovoří o tom, že vozy nekontrolovaných týmů budou až o 3 sekundy na kolo pomalejší.

"Musíme počkat, jak FOTA situaci s FIA vyřeší. Nám je ale jasné, která strana je ta správná," uzavřel Trulli. "Příští týden se musí něco stát, musí se to někam pohnout, jinak se rozpadneme."

Doporučujeme

Články odjinud