Týmy F1 se obávají nedostatku pneumatik v případě zavedení čtyř částí kvalifikace

Týmy F1 se obávají nedostatku pneumatik v případě zavedení čtyř částí kvalifikace

Týmy formule 1 zůstávají skeptické ohledně nápadu přidat do současné kvalifikace, která je rozdělena na tři části, ještě čtvrtý segment. Starosti mají zejména z nedostatku pneumatik.

Během posledního setkání Strategické skupiny F1 a Komise F1 týmy diskutovaly o možnosti zavedení kvalifikace, která by neměla tři, ale čtyři části. Týmy nyní za pomoci počítačových simulací provádějí analýzy toho, jak by taková čtyřdílná kvalifikace vypadala. Otázkou také je, zda by jezdci měli dostatek pneumatik, aby mohli i v Q4 bojovat o nejrychlejší čas.

Má se za to, že dodavatel pneumatik Pirelli příliš nechce pro příští sezónu poskytovat další sadu pneumatik zdarma. V takovém případě týmy nebudou chtít schválit zavedení Q4, jestliže by kvůli tomu jezdcům nemusely stačit pneumatiky.

První náznaky podle šéfa Red Bullu Christiana Hornera ukazují na to, že současný počet třinácti sad pneumatik na celý víkend zřejmě při formátu čtyřdílné kvalifikace nebude dostačující.

„Podíváme se na to. Nechcete, aby to skončilo tak, že vozy nepojedou v Q4, protože jim nebudou zbývat žádné pneumatiky. Je tedy dost pneumatik na podporu této iniciativy?“ ptá se Horner.

„Na první pohled mám pocit, že na čtyři části kvalifikace máme málo pneumatik. Děláme simulace,“ dodává.

Podle šéfa Ferrari Mattii Binotta je důležité udělat důkladné simulace, aby nedošlo k žádným problémům v případě, že dojde ke schválení změny formátu kvalifikace.

„Již jsme začali se simulacemi, je to něco, na čem pracujeme. Jsme pozitivní ohledně délky (jednotlivých částí) a že simulace probíhá správně, abychom se ujistili, že to nepřinese nějaké problémy,“ říká Binotto.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud