Týmy dostaly za účast v loňském šampionátu 658 miliónů dolarů

Týmy dostaly za účast v loňském šampionátu 658 miliónů dolarů

Vedení formule 1 přerozdělilo mezi týmy 658 miliónů dolarů ze svých příjmů. Jednalo se o odměny za účast v loňském šampionátu a suma byla větší než v roce 2009.

Formule 1 generuje každým rokem velké peníze, přičemž hlavním zdrojem příjmů je prodej televizních práv. Formula One Administration (FOA) pak část z těchto příjmů přerozdělí mezi týmy, které se šampionátu účastní. Klíčem pro velikost jednotlivých odměn je pozice v poháru konstruktérů a uzavřené dohody o různých bonusech.

Za rok 2010 přerozdělila FOA mezi týmy 658 miliónů dolarů, což bylo o 114 miliónů dolarů více než za sezónu 2009. Částka byla vyšší díky tomu, že kalendář rozšířily Grand Prix Koreje a Kanady. Celkový roční obrat FOA byl 1,082 miliardy dolarů.

Od začátku letošního roku se o obchodní stránku formule 1 už nestará Formula One Administration, ale společnost Formula One World Championship (FOWC). Formula One Management (FOM) bude FOWC poskytovat stejné služby jako v minulosti FOA, tedy obchodní řízení včetně technické podpory a vysílacích služeb. V roce 2010 si za to FOM vyúčtovala 70 miliónů dolarů.

Doporučujeme

Články odjinud