Týmy chtějí zpět 5 motorů za sezónu a to už letos

Týmy chtějí zpět 5 motorů za sezónu a to už letos

Auto Motor und Sport informuje, že se týmy dohodly s Ecclestonem na tom, že se změní pravidlo, které omezuje počet pohonných jednotek na sezónu.

Jezdec mohl vloni použít pět pohonných jednotek. Letos byl počet agregátů snížen na 4, což by mělo ušetřit až milion euro. K pěti pohonným jednotkám bychom se vrátili pouze v případě, že by počet závodů překročil hranici 5 kol.

McLaren a Red Bull už ale přišly o jeden motor a týmy mají obavu, že se čtyřmi pohonnými jednotkami do konce sezóny nevystačí a závěr ročníku tak ovlivní řada penalizací. Také se samozřejmě hůře nasazují aktualizace, na které mají díky zbývajícím žetonům výrobci právo. A co je pro diváky nejhorší, v pátek se jezdí velmi málo. 

Počet pohonných jednotek by se mohl vrátit na číslo 5. Změnu pravidel v průběhu roku ovšem musí schválit všichni. Malé týmy mohou mít problém s dodatečnými náklady v řádu stovek tisíc euro. Niki Lauda si zase klade podmínku, že týmy pak budou muset v pátek skutečně jezdit více. 

Aktualizace: S návrhem přišel Red Bull a prý existuje mezi týmy shoda. Změnu bude muset ale i tak schválit ještě FIA, což by měla být (pokud skutečně souhlasí všechny týmy) jen formalita.

Foto: Renault

Doporučujeme

Články odjinud