Tým Toro Rosso není na prodej, ale investoři jsou vítáni

Tým Toro Rosso není na prodej, ale investoři jsou vítáni

Red Bull nemá v plánu se zbavit svého druhého týmu Toro Rosso. Nebrání se příchodu partnerů, ale ve F1 chce i nadále působit se dvěma stájemi.

Značku Red Bull reprezentují týmy Red Bull Racing a Toro Rosso. Rolí menší stáje z Faenzy je především dát příležitost mladým talentům a případně je vychovat pro budoucí kariéru v Milton Keynes. O Toro Rosso se neustále spekuluje, že by se ho Red Bull mohl zbavit, ale šéf týmu Franz Tost to popřel.

"Odpovídat na to mě neunavuje," uvedl pro Autosport. "Na jedné straně je to dobrý pocit, protože pokud neustále někdo něco chce od Toro Rosso, musí náš tým být pro investory zajímavý. Moje poslední informace od pana Mateschitze (spolumajitel Red Bullu) jsou takové, že tým jako celek prodat nechce, ale neměl by problém s příchodem investora, který by přinesl peníze a koupil nějaký podíl. Ale většinu si vždy ponechá Red Bull. Takové jsou moje informace."

Tomuto postoji nasvědčují i investice do rozvoje Toro Rosso, které Red Bull uskutečňuje. Jsou nutné také z toho důvodu, že si od loňského roku musí ve Faenze stavět svůj vůz sami, už nemůžou přebírat výsledky práce týmu Adriana Neweyho u Red Bullu.

"Dříve jsme si pronajímali hodně prostor, protože chceme mít vše pod jednou střechou. Vzhledem k tomuto novému pravidlu je ale nejlevnější cesta vlastní výroba, takže jsme koupili nové nemovitosti. Letos v září začneme s výrobní halou pro kompozitní materiály, trvat to bude asi rok," vysvětloval Tost. "Pak začneme s další budovou. Je to proces asi na tři roky, v rámci kterého chceme infrastrukturu a výrobu dostat pod naší střechu."

Podle Tosta se přínosy větších kapacit továrny (prostory se zvětší o 400 %) projeví částečně na voze 2012, naplno pak na monopostu pro sezónu 2013, který bude stavěn podle zcela nových pravidel. Šéf Toro Rosso si proto nemá na co stěžovat, jeho tým plní přesně to, proč existuje.

"Red Bull má naštěstí hodně talentovaných mladých jezdců a ti musí dostat příležitost ve formuli 1. To přesně jim nabízí Toro Rosso. Vždy jsem to takhle bral a jsem spokojený, hlavně když u Sebastiana (Vettela) vidím, že tato filozofie funguje a vede k úspěchu. Proto jsem opravdu spokojený, jsme součástí rodiny a snad odvedeme dobrou práci a přivedeme Red Bullu dalšího úspěšného jezdce."

Doporučujeme

Články odjinud