Tým Renault byl loni pod novým majitelem ve ztrátě

Tým Renault byl loni pod novým majitelem ve ztrátě

Po odchodu automobilky Renault z formule 1 hospodařil její bývalý tým v roce 2010 se ztrátou 40 miliónů liber, zatímco o rok dřív byl v zisku 4,8 miliónu liber.

Od loňské sezóny vlastní tým Renault F1 lucemburská investiční společnost Genii vedená Gérardem Lopezem. Té loni patřil 75% podíl ve stáji z Enstonu, letos už 100%.

Odchod francouzské automobilky a sponzorů se v hospodaření týmu v roce 2010 projevily ztrátou 40 miliónů liber, příjmy totiž klesly téměř o polovinu ze 162 na 82,1 miliónu liber. Provozní náklady se podařilo novým majitelům snížit ze 148,7 na 122,1 miliónu liber.

Podle vedení stáje se na těchto úsporách významně podílely nižší platy jezdců. Připomeňme, že loni nasadil Renault novou dvojici Roberta Kubicu a Vitalije Petrova, zatímco v roce 2009 pro něj jezdili Fernando Alonso a Nelson Piquet. Naopak mírné navýšení nákladů přinesl nárůst počtu zaměstnanců ze 497 na 514.

Kromě příjmů od sponzorů slouží k financování týmu Renault půjčky. Dva hlavní věřitelé dnes už britské stáje jsou automobilka Renault a banka AB Snoras. Automobilce bude tým v příštích třech letech splácet každou sezónu 6 až 8 miliónů liber, zatímco dluh vůči litevské bance činí 15 miliónů liber.

Doporučujeme

Články odjinud