Trulli: Platící jezdci se týmům nevyplatí

Trulli: Platící jezdci se týmům nevyplatí

Jarno Trulli je přesvědčený, že peníze od platících jezdců ani nevyváží jejich špatnou výkonnost a nedostatek zkušeností.

Prodávání sedaček ve formuli 1 není žádnou novinkou, ale v posledních letech se rozmohlo i do vyšších pater královny motorsportu. Trulli to doložil týmem Renault.

"Dokud měli Kubicu, což je skvělý jezdec, který dokáže z vozu dostat maximum, byli černým koněm šampionátu" řekl pro La Repubblica. "Jakmile Robert vypadl, byl to pro ně konec. Petrov nedokázal vést tým ani vývoj vozu a Senna nebyl dost dobrý."

Renault na začátku roku sáhl po zkušeném Nicku Heidfeldovi, ale v polovině sezóny ho vyměnil za Bruna Sennu. Po této jezdecké výměně získal v osmi závodech jen sedm bodů, zatímco v předchozích 11 Grand Prix jich získal 66.

"Nick se svými zkušenostmi získal skoro stejný počet bodů jako Petrov, i když odjel jen polovinu sezóny," připomněl Trulli. Závěr je proto podle Itala jednoznačný. "Jsou to rozhodnutí (o jezdcích) ekonomického charakteru, ale podle mě by to tak být nemělo."

Platící jezdci nejsou podle Trulliho zvyklí bojovat tak tvrdě jako ti, kdo se museli nahoru probít jen pomocí svých výsledků. Proto platící jezdci ve formuli 1 bývají výsledkově slabší.

"Některé týmy jsou malé a snaží se přežít. Aby přežily, jsou nucené sedačky pronajímat," konstatoval. "To za poslední dva roky změnilo tvář formule 1. Předtím jsme měli sedm nebo osm velkých týmů se svými rozpočty, které hledaly dobré jezdce, protože všichni toužili po dobrých výsledcích. Dnes je cíl přežít. Jakmile se ale trochu zlepší, nedokáží plnit své ambice."

Doporučujeme

Články odjinud