Trulli odešel z F1 dobrovolně, chtěl tak pomoci Caterhamu

Trulli odešel z F1 dobrovolně, chtěl tak pomoci Caterhamu

Osmatřicetiletý Ital po více než roce odhalil, co stálo za jeho odchodem z formule 1. Jarno Trulli opustil Caterham na začátku roku 2012 dobrovolně, a to z toho důvodu, aby stáji pomohl přežít.

Jarno Trulli strávil ve formuli 1 celkem patnáct sezon, v nichž si stihl na své konto připsat jedno vítězství, jedenáct pódiových umístění, čtyři pole position a celkem 246,5 bodu. Během své kariéry pak vystřídal barvy hned šestice týmů. Závodil pro Minardi, Prost, Jordan, Renault, Toyotu a Lotus (dnešní Caterham). Jenže zatímco u Renaultu či Toyoty byl zvyklý pravidelně dojíždět na bodovaných příčkách, poslední dvě sezony strávené u Lotusu spíše jen paběrkoval na konci startovního pole.

Před startem ročníku 2012 jej u týmu Tonyho Fernandese nahradil Vitalij Petrov, což pro italského závodníka znamenalo konec jeho kariéry ve formuli 1. Odchodu od bývalého zaměstnavatele nicméně Trulli nelituje. Tým totiž nenaplňoval jeho ambice.    

"Uvědomil jsem si, že jsme se (Caterham) pouze propadali dozadu místo toho, abychom se posouvali vpřed, a že tým neměl do budoucna žádnou šanci," cituje Trulliho server crash.net.

"Takže vzhledem k tomu, že mi tým nic neplatil, jsem nebyl zklamaný, když mi řekli, že nebudu závodit, protože jsem v té době vůz již otestoval a nebyl to žádný rozdíl (v porovnání s jeho předchůdcem Lotusem T128 z roku 2011)."

Ital se podle svých slov obětoval pro tým a opustil jej dobrovolně, aby tak na jeho místo mohl přijít platící pilot, jehož finanční prostředky by Caterhamu pomohly zajistit budoucnost ve formuli 1. Navzdory platnému kontraktu na sezonu 2012 se tak Jarno Trulli rozhodl přenechat své místo Vitaliji Petrovovi.

"Víte, i kdybych tam jezdil, tak by to (na týmových výsledcích), mém životě nebo mé kariéře nic nezměnilo. Lidé si neuvědomují, že to já jsem si vybral možnost nezávodit, i když jsem měl platnou smlouvu. Dal jsem tak týmu šanci přežít tím, aby angažoval platícího jezdce," dodal Ital.  

Doporučujeme

Články odjinud