Trulli: FIA potrestala McLaren, protože znevážil její roli

Federace chtěla dát jasně najevo, že se jí lhát nesmí.

Jarno Trulli není naštvaný na McLaren za problémy, do kterých se dostal po Grand Prix Austrálie, ale souhlasí s rázným postupem FIA v této kauze. Automobilová federace vyloučila McLaren z GP Austrálie za lhaní stewardům a tým si ještě předvolala k dalšímu projednání tohoto incidentu.

"Mám pocit, že FIA učinila takové rázné rozhodnutí, protože se domnívali, že si z nich někdo vystřelil. A chtěli všem ukázat, že FIA je jako soudce," řekl Trulli pro Autosport.

"Před soudcem musíte být upřímní a mluvit pravdu. Může se vám podařit ho obelhat jednou, ale je lepší to nedělat. Hodně tím riskujete. A to se v podstatě stalo. Myslím, že to pro nás oba byly velmi nešťastné okolnosti. Nevím, kdo lhal a proč. Dle mého názoru nemělo smysl lhát, prostě to nemělo smysl. Ale někdo si špatně vyložil pravidla."

"Já nechci nikoho obviňovat. Problém je ten, že jsem v tomto případě vypadal jako hlupák, i když jsem nic špatného neudělal. Nejsem ten typ člověka, co by se chtěl mstít, vycházím dobře se všemi. Řídím se podle úsloví: ´Žij a nech žít.´"

Když FIA zjistila, že jí Hamilton a Ryan oklamali, kauzu okamžitě znovu otevřela a Trullimu vrátila třetí místo, které mu v Austrálii prostřednictvím penalizace odebrala. Pro Trulliho se pak jednalo o určitou satisfakci, když se mu stewardi v Malajsii přišli omluvit.

"Bylo skvělé, že když oznámili navrácení mé pozice, poskytoval jsem rozhovory novinářům a dva stewardi přišli přímo za mnou do paddocku, aby mi podali ruce a řekli, že si to zasloužím, protože jsem byl upřímný. Udělali to před tiskem. To jsem opravdu ocenil."

"Proto říkám, že v tomto konkrétním případě jsem přesvědčen, že FIA prokázala zdravý rozum a hodně síly, když znovu otevřela případ, který byl v podstatě uzavřen. Cítili, že je něco špatně, byli dost silní, aby to udělali. Za to patří FIA velké uznání, po všech těch potížích a problémech z prvního závodu," dodal Trulli.

Jarno Trulli byl po GP Austrálie potrestán za předjetí Lewise Hamiltona pod Safety carem, ale později vyšlo najevo, že ho Hamilton před sebe pustil, i když stewardům nejdříve tvrdil pravý opak.

Doporučujeme

Články odjinud