Trulli: F1 se v posledních letech vydala ošklivým směrem

Trulli: F1 se v posledních letech vydala ošklivým směrem

Týmy současné formule 1 zajímají už jen a pouze peníze, které týmu přinesou "malí" závodníci, zlobí se Ital Jarno Trulli. Podle něj ani smlouvy už nemají takovou váhu jako dříve.

Čím dál více odborníků a také zástupců týmů tvrdí, že balík peněz u zájemců o závodní místo je dominujícím faktorem při rozhodování o tom, zda pilot angažmá získá. A nejen to. Této strategie, tedy spoléhat se na peníze sponzorů se závodníky spojenými, se začínají čím dál více chytat i zavedené týmy.

Jarna Trulliho zlobí, že talent v tomto případě už nehraje žádnou roli.

Nejkřiklavějšími případy letošního ročníku jsou Mexičan Sergio Pérez, který bude závodit pro Sauber, nebo Pastor Maldonado ve Williamsu. Minulý týden potvrdil tým Hispania Racing angažmá Inda Narajna Kartykejana. K němu by nedošlo bez nemalého objemu finančních prostředků, které Kartykejan prostřednictvím svých sponzorů týmu přinese.

Jarno Trulli coby pilot Lotusu navíc naráží na skutečnost, že kontrakty ve formuli 1 znamenají méně a méně.

"V posledních několika letech se formule 1 vydala ošklivým směrem," cituje rozzlobeného Trulliho italská Gazzetta dello Sport. "Kontrakty jsou méně a méně významné. Jedinou zajímavou věcí jsou velké peníze dotlačené 'malými' jezdci.

Lotus bere z nových týmů formuli 1 nejvážněji. Ale i Lotus potřebuje peníze. Musíme šetřit, organizace je skromná, marketingové oddělení není takové, jaké byste našli v některém z top týmů, je těžké udržet se při životě. F1 se vrátila o 20 let zpátky - hodně soukromých týmů a pár automobilek."

Doporučujeme

Články odjinud