Třetí závod v USA. Formule 1 zavítá do Las Vegas, závodit se bude v sobotu | Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Třetí závod v USA. Formule 1 zavítá do Las Vegas, závodit se bude v sobotu

Formule 1 dosud závodila jen v Austinu. Letos přibude Miami a od příštího roku se královna motorsportu vrátí do Las Vegas.

V Las Vegas nebude F1 závodit poprvé. V letech 1981 a 1982 se jel závod pojmenovaný po slavném hotelu Caesars Palace. Tehdy se jezdilo v podstatě na parkovišti před zmíněným hotelem, nyní půjde o klasický městský okruh.

Slovo klasický je trochu nadsázka. Nové městské okruhy jsou jiné než třeba Monako. Jsou dlouhé a rychlé. Las Vegas nebude výjimkou.

Okruh bude mít 6,1 km, což z něj udělá třetí nejdelší v kalendáři – bude jen o 50 metrů kratší než Džidda. Má ale výrazně méně zatáček – jen 14. Na první pohled zaujme 180stupňová šestá zatáčka. Některé zatáčky pak budou pravoúhlé. Jednou z nich je devátá. Po ní budou jezdci zrychlovat, projedou 10. zatáčkou a následně se vydají na rovinku, kde mají dle simulací dosáhnout rychlosti 342 km/h.

Závod se uskuteční v listopadu a pojede se jako noční závod v sobotu (poprvé od roku 1985). U nás by ale kvůli časovému posunu měla být již neděle.

„Las Vegas je destinace známá po celém světě pro své vzrušení, pohostinnost, zábavu a samozřejmě slavný Strip,“ řekl Stefano Domenicali. „Pro formuli 1 neexistuje lepší místo pro závodění než v hlavním světovém městě zábavy a my se nemůžeme dočkat, až tam příští rok zavítáme.“

Doporučujeme

Články odjinud