Třetí vozy by vyvolaly napětí mezi velkými týmy, míní prezident FIA

Třetí vozy by vyvolaly napětí mezi velkými týmy, míní prezident FIA

Jean Todt nevidí v případném nasazování třetích vozů problém z pohledu malých stájí, ale obával by se především znesváření těch velkých.

O možnost nasazovat tři vozy usiluje dlouhodobě Ferrari. Podle prezidenta italské automobilky Lucy di Montezemola by bylo lepší, kdyby ve startovním poli takto soutěžilo víc vyrovnaných vozů, než když několik týmů výrazně ztrácí jako teď.

"Ne, já s tímto nápadem nesouhlasím," řekl o třetích vozech prezident FIA Jean Todt pro Corriere della Sera. "Myslím, že je lepší mít vyrovnanější formuli 1 se současnými týmy, kdy budou rozdíly mezi nimi menší. Systém, kdy by čtyři nebo pět týmů nasazovalo tři vozy, je nebezpečný."

"Kdyby například Red Bull, což je výrobce nápojů, svěřil toto třetí auto mladému jezdci, a ten by snadno porážel tým velké automobilky, tak ta by se pak mohla rozhodnout, že z formule 1 odejde."

Ferrari se ovšem brání tím, že by třetí vůz nechtělo nasazovat samo, ale pronajímalo by ho menšímu týmu. Ten by monopost provozoval sám s vlastním pilotem, takže by pravděpodobně nebyl úplně stejné konkurenceschopný jako tým, který vůz postavil.

Většina týmů ale s třetími vozy nesouhlasí, protože by podle nich malé stáje s vlastními auty definitivně ztratily šanci na dobrý výsledek. Proto se pravidla, která v současnosti nutí každý tým být konstruktérem svého vozu, v dohledné době pravděpodobně nezmění.

Doporučujeme

Články odjinud