Třetí místo po startu z chvostu? Ani mě to nepřekvapilo, říká Vettel

Třetí místo po startu z chvostu? Ani mě to nepřekvapilo, říká Vettel

Lídr šampionátu se v závodě posunul o jednadvacet pozic a Fernando Alonso tak jeho náskok stáhnul pouze o tři mistrovské body. AKTUALIZOVÁNO

Ve hře je po dnešku ještě padesát bodů a Vettel má deset bodů k dobru. Ačkoliv se tedy tento víkend v případě hvězdy Red Bullu neobešel bez nervů, může z Abú Zabí odjet mimořádně pozitivně naladěný. Mimo samotných posunů na trati si mohl pochvalovat i vhodné výjezdy safety caru, které mu na krátkou dobu (před druhou zastávkou v boxech - Vettelova strategie byla v tomto ohledu unikátní) pomohly vyšplhat se až na druhé místo. Nakonec se musel spokojit "jen" se třetí pozici, když nedlouho před cílem předjel Jensona Buttona z McLarenu.

"Ano, abych byl upřímný, trochu jsem to čekal. Po několika kolech se tento cíl ovšem trochu vzdaloval. Start byl chaotický, chtěl jsem se před ostatní vozy dostat co nejrychleji a poškodil jsem si přední křídlo. Ve fázi za safety carem jsme se málem srazili s Danielem Ricciardem, který brzdil zrovna na rovince. 

Byl to fantastický závod, safety car mi tu a tam pomohl a ke konci jsme svedli pěkný souboj s Jensonem, kterého rozhodně nebylo snadné předjet. Čekal jsem, že předjíždění pomalejších aut v dřívějších částech závodu bude snazší, ale podařilo se mi to. Byla to vzrušující velká cena, létal jsem pořadím nahoru dolů. Je vážně pěkné, že jsem mohl vystoupat na stupně vítězů a převzít trofej," prohlásil Vettel.

Kdyby Mark Webber dojel, s velkou pravděpodobností by tím pro Red Bull zajistil třetí Pohár konstruktérů v řadě (rakouská stáj by byla teprve čtvrtou v historii, které by se to povedlo), ovšem nebylo mu přáno. Zkušený Australan si na nudu v závodě rozhodně nemohl stěžovat, jednou byl v hodinách on, jednou zase Massa, na jeden ze soubojů ale doplatil odstoupením a z Abú Zabí si odváží nulu.

"Dneska nám nevycházelo vlastně vůbec nic. Myslím, že jsme byli silní, ale nikdy jsme kolem sebe neměli čistý vzduch. Provoz na trati byl velký problém a souboje mezi jezdci vyvrcholily v několik karambolů. V incidentu, který ukončil můj závod, jsem se snažil jít na vnitřní stopu, když v tom mezi vozy přede mnou došlo ke kontaktu. To je moje šance, říkal jsem si. Jenže v ten moment do mě narazil Grosjean, a to pro nás znamenalo konec. Cokoliv jsme dnes zkoušeli, se prostě nevydařilo," lamentoval Webber.

Doporučujeme

Články odjinud