Třetí letošní vítězství trochu zastiňuje jen první porážka od týmového kolegy

Třetí letošní vítězství trochu zastiňuje jen první porážka od týmového kolegy

Lewis Hamilton dnes dokázal vyhrát Velkou cenu Abú Zabí a připsal si tak na svůj účet třetí vítězství v letošní sezoně. Týmový kolega Jenson Button tvrdě vybojoval třetí místo. AKTUALIZOVÁNO

Čína, Německo a teď ještě Abú Zabí. Místa, kde svůj triumf oslavil šestadvacetiletý pilot McLarnu Lewis Hamilton. Po dnešním závodě tak vyrovnal skóre a spolu s týmovým kolegou Jensonem Buttonem se dělí o druhé místo v počtu vyhraných závodů v letošní sezoně. Pro Brita však dnešek znamená něco víc než jen obyčejné vítězství, začíná mu tak totiž nová životní etapa.

"Nevím," odpověděl Brit na otázku, zda je už zpět ve svých starých kolejích. "Zatím je na to brzy, ale rozhodně do nich opět najíždím. Máme před sebou další skvělý závod v Brazílii, takže se na něj zaměříme a budeme se snažit zachovat si tuhle rychlost. Ale víte, jak to chodí. Může se stát cokoli. Musím se na to soustředit."

Během dnešního závodu Brit nepociťoval obavy z porážky: "Myslím, že je to pro nás, hlavně pak pro mě, velmi vzácné, dostat šanci udržet si odstup a mít závod pod kontrolou. Ale dneska jsem měl rychlost a byl jsem schopný odjet dobrá kola, i když byl Fernando rychlejší. Když odjel (do boxů), mohl jsem mu ujet. Byla tam chvilka, kdy snižoval náskok. Zdálo se, že ten stint začal pomaleji než já, ale ke konci pak zrychlil. Jsem ale opravdu velmi rád za to, jak to dopadlo."

"Myslím, že to byl jeden z mých nejlepších závodů. Už jsem říkal, že jsem zpomaloval, ale dokázal jsem za sebou udržet jednoho z nejlepších jezdců světa, což bylo složité. Hlídat si pneumatiky, udržovat mezeru…  Jsem radostí bez sebe, opravdu jsem velmi šťastný, že jsem tady (na tiskové konferenci) zpátky. Je to skvělé a já dneska večer můžu nastoupit do letadla a usmívat se," zakončuje prohlášení vítěz dnešního závodu.

Jenson Button se během závodu trápil, neboť mu neustále nefungoval KERS. "Nejsem si moc jistý, ale na měkkých pneumatikách tam každopádně rychlost byla. V kolech 13 a 14 jsem ale neměl KERS, což nebylo dobré. V dalším stintu mi (tým) řekli, co bych měl udělat, abych KERS dostal zpátky. Dostal jsem ho zpátky, ale fungoval jen dvě kola, takže jsem ho musel neustále přenastavovat. Problém tam není jenom ve chvíli, kdy zrychlujete, ale i při brzdění. Musel jsem odrážet útoky Webbera a Massy, což bylo bez KERSu docela zajímavé. Jsem tedy relativně šťastný, že odjíždím domů třetí," říká Button.

Třetí místo v závodě zároveň Buttonovi zajistilo vítězství v šampionátu nad týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem, který se musí poprvé ve své kariéře v F1 vyrovnat s porážkou od týmového kolegy.

Doporučujeme

Články odjinud