Toyota uspěla se svojí žádostí, Alonso pojede i ve Fuji

Toyota uspěla se svojí žádostí, Alonso pojede i ve Fuji

Tovární tým Toyota uspěl se svojí žádostní o přesunutí šestihodinového závodu na svém domácím okruhu pod horou Fuji. V novém termínu se ho tak bude moci zúčastnit i Fernando Alonso.

Závod vytrvalostního mistrovství světa 6 hours of Fuji byl původně naplánován na 21. října 2018. Na stejný den však připadá i letošní GP USA v Austinu, kvůli které by závod v Japonsku musel vynechat Fernando Alonso. Tím by Španěl přišel o případnou možnost bojovat o titul mistra světa WEC.

Toyota tak podala oficiální žádost o přesunutí závodu o týden dopředu, tedy na 14. října. Této žádosti bylo vyhověno, a tak bude moci Alonso absolvovat s japonským týmem kompletní sezónu FIA WEC 2018/2019.

Přesunutí závodu na 14. října však způsobilo problémy řadě dalších pilotů z WEC. Nový termín totiž koliduje se závěrečným závodem IMSA WSC Petit Le Mans na okruhu Road Atlanta, kterého se mělo několik jezdců z vytrvalostního mistrovství světa rovněž účastnit.

Konkrétně se jedná o Alonsova týmového kolegu z Toyoty Mika Conwaye, Bruna Sennu z Rebellion Racing, Rengera van der Zandeho z týmu DragonSpeed, pilota Signatech Alpine Nicolase Lapierra a dva jezdce Fordu Harryho Tincknella a Oliviera Pla.

„Vážně děkuji FIA WEC, nedokážu uvěřit, že jste to udělali. Váš nedostatek ohledu a respektu pro jezdce, kteří mají kontrakt také u týmů z IMSA pro závod Petit Le Mans, je neuvěřitelný. Jsem si jistý, že nejsem jediný, koho šokovalo, co jste udělali,“ nebral si na twitteru servítky s kritikou šampionátu WEC tovární pilot Fordu Olivier Pla.

V minulých letech byl kalendář WEC sestavován právě tak, aby nekolidoval se říjnovým Petit Le Mans právě s ohledem na řadu pilotů, která se účastnila závodů obou šampionátů.

Šéf WEC rozhodnutí hájí

Kritiku ze strany pilotů si však nepřipouští šéf FIA WEC Gerard Neveu. Podle něj by byla Alonsova neúčast ve Fuji nepředstavitelná.

„Když přijmeme rozhodnutí jako toto, tak z toho vždy bude někdo šťastný a někdo nešťastný,“ řekl Neveu pro motorsport.com.

„Snažíme se hájit zájmy našeho šampionátu FIA WEC, a tomu podřizujeme naše rozhodování.“

„Dokážete si představit, že máte v paddocku někoho, jako je Alonso a řeknete, že do Japonska pojedete bez něj?“

„Fernando chce bojovat o titul mistra světa a kvůli tomu nemůže vynechat žádný závod. Naše rozhodnutí bylo logické. Vůbec jsme neuvažovali možnost, že by Alonso ve Fuji chyběl.“

Foto: Toyota Motorsport GmbH

Doporučujeme

Články odjinud