Toyota nevyužila nejlepších míst na startu, závod ovládl Button

[GP Bahrajnu - závod]

Bahrajn, malé ostrovní království v Perském zálivu, bylo dějištěm již čtvrtého závodu letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1. Závod se samozřejmě odjel na supermoderním okruhu Sachir, jenž byl navržen známým návrhářem Hermannem Tilkem. Geografická poloha Bahrajnu téměř znemožňuje výskyt dešťových srážek. Bylo proto jasné, že chaos, který panoval v Grand Prix Malajsie a Číny, se 26. dubna opakovat nebude.

Tyto předpovědi se v následujících 57 kolech v podstatě potvrdily. Samotný závod přinesl několik zajímavých soubojů, největší posuny v pořadí ovšem nastávaly hlavně po zastávkách v boxech. Vítězem závodu se stal Jenson Button před Sebastianem Vettelem a Jarnem Trullim. Brawn GP tak dal jasně najevo, že v rychlosti na jedno kolo sice už není nejrychlejším týmem, avšak v závodech se s ním stále musí počítat.

Nejlepší výchozí pozice však pro závod měly oba vozy Toyoty – Jarno Trulli byl v kvalifikaci nejrychlejší, druhé místo v ní obsadil Timo Glock. Ve druhé řadě stáli Sebastian Vettel a Jenson Button. Před šestého Rubense Barrichella se včera dokázal vmístit Lewis Hamilton.

Po startu si Trulli s Glockem prohodili své pozice. Jistý propad zaznamenal Sebastian Vettel. Po prvním kole tedy závod vedl Glock před Trullim, Hamiltonem a Buttonem. Jenson Button Hamiltona v první zatáčce druhého kola předjel a posunul se na medailovou pozici.

Ve třetím kole si byli nuceni Nakadžima s Kubicou dojet pro nové přítlačné křídlo. Ideálně první fáze závodu neprobíhaly ani pro Felipeho Massu, který musel také neplánovaně do boxů (v první zatáčce patrně poškodil část svého monopostu o vůz Kimiho Räikkönena).

Již po jedenácti odjetých kolech se byl Timo Glock podívat ke svým mechanikům. První místo tak opět převzal Jarno Trulli – ten do boxů zamířil hned o kolo později. Italský závodník se posléze po ostrém souboji propadl za Fernanda Alonsa, tedy na sedmé místo.

Jako první z pilotů Brawn GP do boxů zajel Rubens Barrichello. Button totéž udělal (společně s Lewisem Hamiltonem) o kolo později – zastávka v boxech mu ovšem pomohla k posunu před Jarna Trulliho.

Vettel se po dotankování vrátil na trať na čtvrtém místě. Jenson Button převzal vedení poté, co se těžce naložený Kimi Räikkönen přeci jen musel podívat do boxů. Po zkompletování prvních plánovaných zastávek se pořadí poněkud uklidnilo. Potvrdilo se ovšem, že vozy Rosse Brawna jsou v závodě vskutku silnější než v kvalifikacích.

Sérii druhých zastávek v boxech z přední části pole započal Rubens Barrichello. Dlouhou dobu byl však posledním, jeho týmový kolega z prvního místa do boxů zajel dvacet kol před cílem. Společně s ním tam zajel i Trulli s Hamiltonem a Fernandem Alonsem.

Vettel na trati vydržel o něco déle, to mu však k udržení se před Buttonem nepomohlo.

Pro BMW dnešek představoval další nepovedený závod. Téměř symbolicky se v jeho poslední třetině dostal Robert Kubica do hodin. Závod v Bahrajnu je nesmírně náročný na fyzičku jezdců a výdrž techniky. Paradoxně jsme se však dnes dočkali pouze jednoho odstoupení, oním nešťastníkem byl Kazuki Nakadžima.

Do konce závodu však již k ničemu dramatičtějšímu nedošlo, a tak si Jenson Button mohl se značným náskokem dojet pro třetí vítězství v sezoně a upevnit si průběžné vedení v šampionátu. Na stupních vítězů britského pilota doplnili Sebastian Vettel a Jarno Trulli. Zbytek bodů si mezi sebou rozdělil Hamilton, Barrichello, Räikkönen (tedy první body pro Ferrari), Glock a vcelku nenápadně, avšak spolehlivě jedoucí Fernando Alonso. 

GP Bahrajnu 2009

P.   Jezdec Tým Čas
1 Jenson Button Brawn-Mercedes 1:31:48,182
2 Sebastian Vettel RBR-Renault +7,1
3 Jarno Trulli Toyota +9,1
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +22,0
5 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes +37,7
6 Kimi Räikkönen Ferrari +42,0
7 Timo Glock Toyota +42,8
8 Fernando Alonso Renault +52,7
9 Nico Rosberg Williams-Toyota +58,1
10 Nelson Piquet Renault +65,1
11 Mark Webber RBR-Renault +67,6
12 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes +77,8
13 Sébastien Bourdais STR-Ferrari +78,8
14 Felipe Massa Ferrari +1 kolo
15 Giancarlo Fisichella Force India-Mercedes +1 kolo
16 Adrian Sutil Force India-Mercedes +1 kolo
17 Sébastien Buemi STR-Ferrari +1 kolo
18 Robert Kubica BMW Sauber +1 kolo
19 Nick Heidfeld BMW Sauber +1 kolo
  Kazuki Nakajima Williams-Toyota  

Doporučujeme

Články odjinud