Továrny týmů zavřely. Začíná letní přestávka | Foto: Ferrari

Foto: Ferrari

Továrny týmů zavřely. Začíná letní přestávka

Týmům začíná povinná letní přestávka. Dalším závodem bude na konci srpna Velká cena Belgie.

Před týdnem se odjela Velká cena Maďarska. Skutečná letní přestávka však teoreticky začíná dnes.

Týmy musí uzavřít své továrny, což velmi přesně popisují Sportovní pravidla – počínaje článkem 21.10.

Pravidla týmům nepřikazují uzavřít továrnu v konkrétní den. Uvádí pouze to, že tým musí na přelomu července a srpna zavřít továrnu na 14 po sobě jdoucích dnů. 

Z technických důvodů je samozřejmě vhodné továrnu uzavřít někde uprostřed letní přestávky, aby k uzavření nedošlo hned po Maďarsku, nebo uzavření nekončilo těsně před Spa. Většina týmů proto zavírá továrnu dnes. 

V továrnách nesmí běžet aerodynamické tunely, CFD simulace, výroba nových dílů pro aerodynamický tunel i pro samotný vůz. 

V Maďarsku došlo k velké nehodě a k poškození velkého počtu vozů. Na jejich opravě by týmy teoreticky pracovat mohly. Stejně tak nemusí utichnout aerodynamický tunel – tým ho může pronajmout pro jiné účely, než je projekt formule 1. 

Povinné uzavření továren není novinka. V minulosti se však nevztahovalo na výrobce pohonných jednotek. Vloni museli zavřít také oni a to během trochu nezvyklé letní přestávky, která byla kvůli pandemii dříve a trvala podstatně déle.

Letos je to už uvedeno přímo v pravidlech. Na dva týdny tak teoreticky utichnou i testovací stolice pro pohonné jednotky. Výrobci mohou pracovat jen na motorech pro starší vozy, které slouží pro předváděcí akce. Kromě toho se mohou věnovat údržbě testovacích zařízení.

Doporučujeme

Články odjinud