Tost: Moderní jezdci F1 jsou na tom fyzicky velmi dobře

Tost: Moderní jezdci F1 jsou na tom fyzicky velmi dobře

Udělat vozy formule 1 náročnější na řízení by nezaručovalo, že pro jezdce bude obtížnější s nimi závodit, jelikož současní piloti jsou v mnohem lepší fyzické kondici než závodníci v minulých dekádách, myslí si šéf týmu Toro Rosso Franz Tost.

Vozy formule 1 jsou od sezóny 2017 agresivnější a rychlejší. Pětinásobný mistr světa Lewis Hamilton však již několikrát letos řekl, že jezdci by podle něj měli při řízení vozů čelit větší fyzické výzvě.

Tost se však domnívá, že fyzická připravenost současných pilotů je na mnohem vyšší úrovni než například v 80. letech minulého století. Mohou za to podle něj roky strávené v motokárách a nižších formulových šampionátech, stejně jako větší zaměření na správnou stravu a fyzickou přípravu.

„Samozřejmě nemůžete porovnávat současnost s dobou před dvaceti nebo třiceti lety, kdy Nelson Piquet a Nigel Mansell nebo kdokoliv jiný po závodě zkolaboval,“ řekl Tost.

„Oni nikdy neviděli posilovnu zevnitř a někteří z nich v těch dobách také kouřili. Vzpomínám si, že některé vozy nedokončily závod a pak mluvili o problémech s převodovkou,“ popisuje.

„Hej, tak oni si předtím zakouřili a neměli fyzičku na to dokončit závod a pak to svedli na převodovku, že auto zastavilo. Neměli dostatečnou kondici, taková je realita.“

Fanoušci přitom v současné době stále volají po větší fyzické náročnosti řízení monopostu formule 1. Podle Tosta by však měli být za současnou situaci rádi.

„V současné době máme ve formuli 1 opravdu, opravdu dobré jezdce. Z toho důvodu nevidíte nehody, což je na jednu stranu velmi dobře, ale z pohledu zábavy je to nuda,“ dodává.

„Můj kamarád říká, že nevidíte ani nehodu po startu v první zatáčce, protože to všichni zvládají. Je to díky tomu, že řidičská úroveň je velmi vysoká, myslím, že je nejvyšší, jakou jsme kdy ve formuli 1 viděli a měli bychom v tom pokračovat. Netýká se to jen formule 1, je to i v jiných sportech, například v lyžování a dalších. Myslím, že bychom měli být rádi, že vidíme tyto jezdce.“

Foto: Getty Images / Peter Fox

Doporučujeme

Články odjinud