Toro Rosso odhalilo STR5

Scuderia Toro Rosso představila ve Valencii svůj monopost pro letošní sezónu STR5. Vůz si tým na rozdíl od předchozích let stavěl sám.

"Rok 2010 představuje pro Scuderii Toro Rosso milník, protože nová pravidla vyžadují, abychom si vůz navrhovali a stavěli sami," řekl šéf stáje Franz Tost. "Vytvořit potřebnou infrastrukturu pro tento úkol bylo největší výzvou, možná to bylo dokonce těžší, než výroba samotného vozu."

Tým proto rozšířil svoji továrnu ve Faenze a nabral 80 nových zaměstnanců, celkem jich teď má 200. Od Red Bullu koupil aerodynamický tunel v Bicesteru.

Zatímco předloni dokázalo Toro Rosso porazit svoji sesterskou stáj Red Bull Racing, jejíž vozy používalo, loni bylo již výrazně horší. Pro letošní rok nastavil Tost relativně skromný cíl.

"Dělat předpovědi může být velmi nebezpečná past, ale pokud bych musel, tak bych řekl, že naším cílem musí být umístění v první osmičce šampionátu konstruktérů, zatímco našim mladým jezdcům musíme dát vše, co potřebují, aby se zlepšovali," uvedl. "Také musíme optimalizovat naší infrastrukturu, abychom byli co nejvíce konkurenceschopní v roce 2010 a dalších letech."

Jelikož je role konstruktéra pro tým nová, vidí Tost nebližší budoucnost jako stavění základů pro dlouhodobé úspěchy.

"Co se týče výzev této sezóny, tak by citoval Maa Ce-Tunga: ´Neměli bychom hovořit o tom, co uděláme, až překročíme řeku. Nejdříve musíme postavit mosty a lodě, s kterými řeku překročíme.´ My jsme začali ty mosty a lodě stavět. Ještě je nemáme hotové a v tuto chvíli je nejdůležitější, aby všichni spolupracovali co nejproduktivněji."

První kilometry s vozem STR5 patří Sébastienu Buemimu, týmový kolega Jaime Alguersuari dostane příležitost později.

Fotogalerie STR5 ZDE.

Doporučujeme

Články odjinud