Todt nikdy nebyl nakloněn úsporám ve formuli 1, říká Mosley

Todt nikdy nebyl nakloněn úsporám ve formuli 1, říká Mosley

Bývalý prezident FIA Max Mosley vstoupil do volební kampaně a zkritizoval svého nástupce Jeana Todta za současnou finanční situaci ve formuli 1.

Před čtyřmi lety Mosley doporučil jako svého následovníka Todta, ale teď by ve vedení FIA zřejmě raději viděl někoho jiného, možná Davida Warda, který už kandidaturu potvrdil.

Mosley to naznačil, když odpovídal na otázky Weltu am Sonntag, jedna z nich se týkala současné finanční situace týmů, kdy většina startovního pole má problémy naplnit své rozpočty.

"Velmi mě to mrzí, a to o to víc, že se tato situace rýsovala už před lety. Nedošlo k žádnému zásahu, takže dle mého názoru bylo nevyhnutelné, že to zajde tak daleko."

V závěru svého funkčního období Mosley prosazoval pro formuli 1 rozpočtový strop, ale týmy se mu vzepřely a nakonec podepsaly kompromisní řešení, ve kterém se zavázaly, že náklady sníží na úroveň z 90. let. To se ale nestalo a Mosley připisuje vinu FIA a Todtovi.

"Nikdo se k tomu návrhu (na rozpočtový strop) nechtěl nebo nemohl připojit. Týmy si místo toho vytvořily svá vlastní pravidla pro omezování nákladů, ale ve skutečnosti na ně nikdy nedošlo," vysvětloval.

"Nakonec z toho byla jen deklarace úmyslu, jen takové tlachání. Nakonec to bylo neefektivní, částečně kvůli tomu, že můj následovník Jean Todt nikdy nebyl nakloněný omezování nákladů. FIA se řádně nevěnovala problému omezování nákladů. Formule 1 teď má velký problém."

Pokud se má královna motorsportu vyhnout nejhoršímu, musí podle Mosleyho všichni spolupracovat na zavedení rozpočtového stropu, považuje ho za jediné efektivní řešení.

"Je to o přežití formule 1. Pokud se nic nestane, formule 1 se smrskne. Problém je, že menší týmy nacházejí čím dál méně věřitelů, takže jsou méně konkurenceschopné. V důsledku toho nakonec musí v tomto sportu skončit. Musí to vzdát. Je nejvyšší čas to přehodnotit," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud