Todt: Jet do Bahrajnu bylo dobré rozhodnutí

Todt: Jet do Bahrajnu bylo dobré rozhodnutí

Prezident Mezinárodní automobilové federace je přesvědčen, že většina místního obyvatelstva závod na okruhu Šakir podporuje. Zrušit jej by tak nebylo správné.

Protivládní demonstrace v Bahrajnu nadále pokračují a v posledních dnech se v médiích objevilo hned několik zpráv o tom, jak zdejší obyvatelé volají po zrušení závodu.

Podle Jeana Todta se však jedná pouze o deset procent z nich, a tak nebyl žádný důvod, proč by formule 1 neměla do tohoto malého ostrovního království po roční odmlce opět zavítat.   

"Je to asi deset procent lidí, kteří jsou proti. Takže máme trestat osmdesát nebo devadesát procent obyvatelstva kvůli tomu, že deset procent je proti? Má odpověď je ne. Moje odpověď je taková, že je tu silná většina lidí (kteří chtějí závod)," řekl Francouz novinářům.  

"Bohužel je tu daleko větší pozornost médií, která tuto menšinu, není na mně, abych soudil, jestli správně či nesprávně, zdůrazňuje. Mám pochopení pro lidi, kteří vyjadřují nějaké emoce, ale musíme brát v potaz fakta. Dnes (v sobotu) ráno jsem mluvil s Peterem Sauberem, a nechci prozrazovat jeho slova, ale on řekl, že se zde cítí stejně pohodlně jako na kterémkoliv jiném místě v Evropě," nechal se slyšet.

Na dotaz, proč bylo organizátorům GP povoleno použít slogan UniF1ed, který podle všeho využívá sportu k politickým účelům, odpověděl Todt následovně: "Skutečně bych se chtěl vyhnout jakýmkoliv politickým úvahám - protože jak jsem řekl, není to práce FIA ani kterékoliv jiné mezinárodní federace. Je to sportovní událost. A pokud sportovní událost napomáhá uzdravit situaci, pak je to pro sport velmi dobré."

"Viděl jsem nějaké fantastické citáty Nelsona Mandely, který mluvil o tom, jak je sport dobrý na to, aby napravil problémy po celém světě. A pokud toto dokážeme, byl bych poctěn a byl bych pyšný, že k tomu F1 přispěla," uzavřel prezident FIA.

Mezitím bylo potvrzeno, že během jedné z demonstrací přišel o život šestatřicetiletý aktivista Salah Abbas Habib Musa.

Doporučujeme

Články odjinud