Tip na dárek: Velké představení světa formule 1

Tip na dárek: Velké představení světa formule 1

Jakmile ji jednou poznáte, už vás nepustí. Prvotní nadšení okamžitě doplní bezmezná touha poznávat ji hlouběji a rozsáhleji.

A jak léta běží, stáváte se odborníkem. Poznáváte čím dál více strukturu organizace, mechanismy komunikace s veřejností, principy fungování obecně: formule 1.

Formule 1 má za sebou více než 60 let. Pokud přímo vy, anebo někdo z vašich blízkých či kamarádů k formuli 1 teprve přičichl, nachází se právě ve fázi onoho zapálení a dychtivosti po informacích. Kde je sehnat?

S výbavou anglického jazyka a internetu to není úplně nejsložitější, ale přeci jen je to pro začínající fandy formule 1 větší sousto. A také proto vznikla v roce 2009 kniha ÚPLNÝ OBRAZOVÝ PRŮVODCE formulí 1. Jedná se o produkt pod oficiální značkou F1.

Ačkoli se jedná o knihu, která je dnes vlastně dva roky stará, je skvělou ucelenou výbavou pro nadšence formuli 1 poznávající. Její nejsilnější devizou je vybalancovaná nabídka informací o historii F1 obecně a také současných hvězdách formule 1, které jsou prakticky stejné s těmi, které vídáme letos.

Na jedné straně tak poznáte největší ‚hvězdy‘ (myšleno automobily) každé z uplynulých dekád včetně samotných začátků automobilového sportu, až po představení současných týmů F1. S ohledem na časový posun přebývají například Toyota nebo Brawn (což je ale riziko každého tištěného materiálu), ale zase oceníte, že se materiály věnují také týmům Brabham, Tyrell nebo Ligier. To samé platí pro jezdce: najdete tu základní informace nejen o Sennovi a Schumacherovi, ale také Clarkovi, Mansellovi, nebo slavných kauzách Senna vs. Prost, Schumacher vs. Hill, Hamilton vs. Alonso apod.

Nechybí představení okruhů a technicko-organizačních záležitostí třetího nejsledovanějšího sportu světa. Dozvíte se základy o tom, jak je ošetřena bezpečnost závodníků, jak vypadá grand prix víkend. Kniha nabízí také doslova anatomický rozbor zastávky v boxech, byť si dnes musíte odmyslet tankování (i když nikdy nevíte, kdy se zase vrátí).

Nedílnou součástí knihy jsou statistiky platné do roku 2009, slovníček pojmů a užitečný rejstřík.

Knihu si ale se zájmem prohlédnou i pokročilejší znalci formule 1. Jak sám název knihy napovídá, jedná se o obrazového průvodce, a to je naplněno měrou vrchovatou. Velké obrázky na každé straně velmi kvalitního papíru musí zkrátka zaujmout každého. Vyzkoušeli jsme to v redakci na sobě: každý, kdo dostal knihu do ruky, poctivě prošel snad každičkou stránku.

Knihu, kterou napsali Britové Rob Colson a Jon Richards, do češtiny přeložil Vladimír Rybecký a u nás ji vydává Mladá fronta. Objednat si ji lze na této adrese. F1sport.cz navíc v průběhu podzimu chystá soutěž, která několik šťastlivců obdaruje touto knihou zdarma.

Formule 1 je jako sport dlouhodobě na vzestupu. Platí to také pro Českou republiku. Popularita F1 u nás za poslední léta velmi stoupla – povídá si o ní čím dál více lidí, ať už mladí ve školách nebo staří matadoři v putyce. Pokud kdokoli z nich má znalosti ne zcela hloubkové a chce se o populárním sportu dozvědět více, ÚPLNÝ OBRAZOVÝ PRŮVODCE je jedním ze skvělých způsobů.

Nakonec, Vánoce jsou za dveřmi…

Doporučujeme

Články odjinud