Tilke o Mexiku a Ázerbájdžánu

Tilke o Mexiku a Ázerbájdžánu

Formule 1 se letos vrací do Mexika a to na okruh, kde již jezdila v minulosti. Autódromo Hermanos Rodríguez ale prohází změnami.

Téměř přesně v okamžiku, kdy byl loni potvrzen návrat Mexika do kalendáře formule 1, začala na okruhu přestavba. V první fázi došlo k demolici starých boxů.

Okruh v Mexiku je z logistického hlediska tím nejlepším na světě. Neleží kilometry od velkého města nebo v poušti, ale téměř v srdci jednoho z největších měst světa. Velké mezinárodní letiště je jen kousek, k dispozici jsou stovky hotelů, metro apod.

Z infrastrukturou na okruhu to ale bylo už horší. „Budou tam nové boxy a paddock,“ řekl pro FOXSports.com Hermann Tilke, který se na přebudování okruhu podílel.

„Ale nemáme tolik prostoru. Za cílovou rovinkou jsme udělali nějaké nové zatáčky, protože je to důležité místo pro diváky. Přemístili jsme „hada“, což jsou velmi rychlé zatáčky, trochu dovnitř a téměř je kopírujeme, protože to bylo úspěšné, ale také nebezpečné, bez únikových zón. Je tam také stadion, kterým vozy provedeme. Samozřejmě je to pomalé, ale dobré pro diváky,“ dodává Tílke.

Zmíněným stadiónem (Tilke ho popisuje jako koncertní, ale sloužil také pro baseball) je Foro Sol. Vozy se do něj dostanou z původní rovinky, která jezdce přiváděla na slavnou zatáčku Peraltada, ze které zbyla jen část.

Tilke nyní připravuje ještě jeden okruh a to Velkou cenu Evropy v Ázerbájdžánu. Do ulic Baku zavítá formule 1 příští rok. „Musíte to vidět ve 3D a ne jen na obrázcích,“ odráží Tilke kritiku nového městského okruhu. „Do starého města je to do kopce, jede se podél městské zdi z počátku 13. století a bude to opravdu vzrušující.“

Tilke dodává, že se jedná o okruh, který vede plně po městských komunikacích a bude velmi rychlý.

Když už jsme u městských okruhů, v Monaku se právě opravuje jedna ze slavných zatáček.

Doporučujeme

Články odjinud