Texas si formuli nemůže dovolit, říká senátor

Texas si formuli nemůže dovolit, říká senátor

Okruh Amerik, který je právě nedaleko Austinu ve výstavbě, se již nyní stal obětí politických bojů. Formule 1 bude podle některých kritiků zbytečným luxusem, který Texas přijde zbytečně draho.

Schodek rozpočtu amerického státu Texas v následujících dvou letech dosáhne 27 miliard dolarů. Částka 250 milionů, kterou si vyžádá výstavba zbrusu nového Okruhu Amerik (Circuit of the Americas), proto na některé kritiky působí jako rudý hadr na býka. Ptají se, kde představitelé okruhu hodlají takovou částku vzít.

Příznivci projektu tvrdí, že pořádání závodu by do státní kasy ročně přivedlo 300 milionů dolarů. S tím ale nesouhlasí texaský senátor Dan Patrick.

"Neměli bychom to dělat. Jak ospravedlníte roční investici 25 milionů? Za takovou částku bychom mohli mít 500 učitelů," řekl. Spolu s dalšími kritiky jako hlavní argument berou to, že by se tyto peníze daly využít i jinak, často zmiňovanou sférou je právě vzdělání a školství.

Velká cena USA se v následující sezoně pojede poprvé od roku 2007, kdy se ještě jelo na okruhu v Indianapolisu. Podle současné smlouvy by se v Austinu mělo závodit minimálně do roku 2021.

 

Doporučujeme

Články odjinud