Testování IndyCar nic neznamená, tvrdí Barrichellův asistent

Testování IndyCar nic neznamená, tvrdí Barrichellův asistent

Cílem testování, které proběhne příští týden v Sebringu, by měla být odborná pomoc při nastavování nového monopostu Dallara DW12.

"Rubens byl v minulosti na testování vozu IndyCar pozván již několikrát. Jelikož v současnosti nemá pro sezonu 2012 žádný kontrakt, souhlasil, že pomůže starému příteli s vyladěním vozu. Nic jiného v tom není," nechal se slyšet Anderson Marsili, který rovněž asistuje právě Tonymu Kanaanovi. 

Kanaan je v zámoří dlouhá léta uznávanou hvězdou a pravidelně se pohybuje na špici výsledkových listin série IndyCar. Jak uvedl na svém twitteru, na opětovné shledání se s Barrichellem se již těší.

"Už to nemůžeme udržet v tajnosti, a tak potvrzujeme, že pro nás Rubens Barrichello bude testovat. Svojí zpětnou vazbou mně i týmu KV Racing Technology velmi pomůže. Mám z toho radost. Až si ale s novou hračkou vyhraje, musí mi ji vrátit, jasné? Je totiž moje," zažertoval. 

Barrichello v amerických závodních sériích nikdy nezávodil, jeho zkušenosti s formulovými vozy by ovšem měly přijít vhod - v letošní sezoně totiž v IndyCar nastanou velké změny, mezi ty hlavní pak patří nasazení zbrusu nového monopostu, jenž pochází z dílen společnosti Dallara. Oproti svému předchůdci má být modernější, bezpečnější a levnější. Osmiválce budou nahrazeny šestiválcovými turbomotory o objemu 2,2l. Ty by měly poskytovat výkon až 700 koní, maximální otáčky jsou nastaveny na hodnotu 12 000. Označení DW12 vůz nese na uctění památky Dana Wheldona, který tragicky zahynul loni 16. října na oválu v Las Vegas. 

Podle brazilské televize Globo měl mimo Kanaana o Barrichellovy služby zájem i Jimmy Vasser, který je spolumajitelem KV Racing Technology. Pokud by byly spekulace o Barrichellově koketování s americkými závody pravdivé (byť by v tom případě startoval zřejmě pouze na klasických okruzích, ovály má od své ženy zakázány), stal by se týmovým kolegou Kanaana a E. J. Visa. Opět by tedy působil u týmu s čistě jihoamerickým jezdeckým složením.

V minulém roce se v IndyCar objevilo hned několik pilotů se zkušenostmi z formule 1 - Takuma Sato, Sébastien Bourdais, Justin Wilson, Giorgio Pantano. Scott Speed se neúspěšně pokoušel kvalifikovat do Indy 500. Americké závody ostatně nejsou jako útočiště pro bývalé piloty formule 1 ničím výjimečným. Přišla sem i vskutku velká jména - legendární Emerson Fittipaldi i Nigel Mansell dokázali ovládnout sérii CART. 

Barrichello o svém americkém dobrodružství příliš nahlas nemluví. Na svůj twitter ovšem nahrál fotografii, kterak si nechává vyrábět obtisky na výrobu závodní sedačky (zde ke zhlédnutí).

Doporučujeme

Články odjinud