Teplota Hamiltonova motoru byla v Austrálii hraniční

Teplota Hamiltonova motoru byla v Austrálii hraniční

Mercedes je přesvědčen, že motor Lewise Hamiltona nedoznal žádného poškození i přes to, že se Brit při snaze dotáhnout a předjet ve Velké ceně Austrálie vedoucího Sebastiana Vettela dostal velmi blízko jeho ferrari a motor se téměř začal přehřívat.

Hamilton byl nucen dotahovat ztrátu na německého pilota poté, co se Vettel dostal do vedení dobře naplánovanou zastávkou v boxech během virtuálního safety caru.

Vysokým tempem a jízdou za Vettelem se začala zvyšovat teplota Hamiltonova motoru. Ke konci závodu musel zvolnit, aby zbytečně neriskoval budoucí problémy s motorem. Letos mají přitom jezdci k dispozici jen tři motory na celou sezónu.

Hlavní traťový inženýr Mercedesu Andrew Shovlin řekl, že teploty Hamiltonova motoru se přiblížily k limitům, ale nic podle něj nenaznačuje, že byly překročeny.

„Ve vysílačce jste nás mohli slyšet, jak Lewisovi říkáme, že se to zhoršuje, což je prostě fakt, když se vozy dostanou tak blízko, že do chladičů nejde čistý vzduch, který by je ochlazoval,“ řekl Shovlin.

„Dostalo se to celkem blízko teplotním limitům, a my tyto limity velmi intenzivně sledujeme. Můžete se k nim přiblížit, musíte jen dávat pozor, abyste je nepřekročili.

V Lewisově případě to bylo v pořádku. Pohybovali jsme se kolem limitu a v rádiu jste Lewise slyšeli, že ho nedokáže předjet a bude šetřit motor. V ten moment zvolnil a chladil vůz. Můžete snížit výkon motoru, takže nemusí pracovat tak naplno, jsme ale přesvědčeni, že motor bude v dobré kondici.“

Mercedes před Velkou cenou Bahrajnu zkontroluje svůj motor. Neplánuje přitom nasadit druhou pohonnou jednotku.

„Jsme omezeni v tom, jaké testy můžeme dělat, protože nemůžeme vlastně nastartovat motor, to není povoleno, to můžeme, až se dostaneme do Bahrajnu,“ dodal. „V tuto chvíli je to jediný Lewisův motor. S tím motorem pojede v Bahrajnu a v Číně, a budeme jej monitorovat, jak to děláme vždy, abychom zajistili, že všechno bude neustále v pořádku.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud