Tamburello: Úchvatný příběh (nejen) Ayrtona Senny od Martina Zušťáka

Tamburello: Úchvatný příběh (nejen) Ayrtona Senny od Martina Zušťáka

Ještě pořádně nemohu uvěřit tomu, že jsme to dobrali až sem. Ve své hlavě jsem veškeré snahy tisíckrát vzdal. Ale když na to nejste sám… podaří se dosáhnout zdánlivě nemožného.

Je to dávno, co se Bernie Ecclestone nechal slyšet, že týmu britského tvůrce Asifa Kapadii zpřístupní kompletní video archiv FOM, aby dokázal vytvořit vskutku dojemný příběh o legendě F1 Ayrtonu Sennovi. Vypadalo to slibně. Jako již tolikrát před tím…

Film měl premiéru při Velké ceně Japonska 2010 a ohlasy novinářů a dalších členů komunity F1 byly nefalšovaně nadšené. To nebude přetvářka. Je celkem zřejmé, že se tenhle film mimořádně povedl. O to více frustrující byla postupná premiéra kolem světa, přičemž poctiví Češi museli čekat…


 

Martin Zušťák: TAMBURELLO (*.pdf 1,5 MB) - autorská práva vyhrazena
pro stažení klikněte na odkaz pravým tlačítkem myši a zvolte "Uložit cíl jako..."

(Pozor: jedná se o výrazně přepracovanou verzi, který obsahuje nové informace. Což je důležité zejména pro ty, kteří četli verzi původní.)


 

Kombinací zodpovědně vyrobeného filmu o legendě F1 a filmařského fanouškovství vznikla nadšená představa o tom, že by film Senna mohl jít v našich končinách alespoň do art kino distribuce. No byla to představa naivní, jak se později ukázalo, protože se zdá, že nejsme jako národ na podobný formát filmu vůbec přivyklí. A tak se zrodila představa alespoň jednoho – čestného – kino představení v našich končinách. Minimálně zvuk a hudba si to rozhodně zaslouží!

S kapacitou spíše menšího sálu o 130 lidech by se určitě našel dostatek lidí, kteří by byli ochotni skrze vstupenky přispět na událost, jejíž hlavní součástí je zhlédnutí monumentálního filmu se skvělou zvukovou kulisou v kinosále. Celou akci jsme chtěli na F1sport.cz podpořit obnovenou premiérou rozsáhlého textového materiálu od Martina Zušťáka, který kdysi dávno na konkurenčním médiu vydal naprosto brilantní popis událostí pro formuli 1 zlomového víkendu na prahu května 1994… Pozor: jedná se o výrazně přepracovanou verzi, který obsahuje nové informace. Což je důležité zejména pro ty, kteří četli verzi původní.

Je to skvělá kombinace: jak správně připomíná historik F1 Robert Pavelka, poslední filmový dokument o Sennovi je pochopitelně sestaven lehce tendenčně tak, aby se v něm vyskytovali hollywoodsky čitelní představitelé dobra (Senna) a zla (Prost), ačkoli Senna v reálném světě nebyl žádný andílek. Zušťákův příběh ale nepopisuje Sennův život, jako spíše detailní a účelovými emocemi (jakkoli emotivní události jsou) nepodporovaný průběh takzvaného černého víkendu F1. Literatura faktu v takové úrovni detailu, která nemůže nechat i běžného fandu F1 natož Senny klidným.

Možná nebýt internetu, asi bychom se naděje na kontaktování autora výjimečného textu o událostech zmiňovaného víkendu nedokázali udržet. Ale povedlo se. A začalo jednání o zisku práv na zveřejnění tohoto mimořádného díla k příležitosti něčeho, co by mohlo být jedinou a exkluzivní kino-projekcí jiného mimořádného díla: dokumentárního filmu o Sennovi…

Kontaktoval jsem majitele distribučních práv na film Senna, společnost Bontonfilm. A také jsme se svěřili lidem, jež mají obrovitánské zkušenosti s pořádáním takových akcí, se svými plány. Říkám ‚obrovitánské‘, a tak první reakce byla vpravdě šokující: „To by chtělo Sennu.“ Myšleno Bruna Sennu – Ayrtonova synovce. Následovala pochopitelně vrzšující emoce: mít u projekce dokumentu o Ayrtonu Sennovi jeho synovce Bruna, to by byla pecka, o které jsem si do té chvíle ani netroufal uvažovat. Jenomže tady bylo zřejmé, že zhmotnit tak ambiciózní plán je již nad síly jednoho člověka.

Nicméně stalo se. Ambice povýšily o několik úrovní výše a následovala série jednání, analýz, reálných odhadů, propočtů, přesvědčování, získávání partnerů. Potenciální partneři, Martin Zušťák a další se ptali, zda nápad neusnul. Je až neuvěřitelné, kolik času a energie si zhmotnění tohoto nápadu žádalo. Prací (a nápadu především) se ujala společnost na slovo vzatá: Comunica a.s. Takovou akci je potřeba zastřešit maximálně profesionálními křídly…

Nemyslete si, že když se vytasíte s takovou potenciální zbraní, jako je přítomnost pilota F1, navíc příbuzného hlavního hrdiny, který je ve filmu několikrát sám vidět a letos závodil ve formuli 1 za tým Lotus Renault GP, lidé vám půjdou na ruku. Lidé jsou nejslabší článek ve všech běžných oblastech denního života a ve snaze uspořádat takovou velkolepou událost se to projevuje dvojnásob. Ještě během Velké ceny Brazílie před pár dny se jednalo, přesvědčovalo a ladilo. Ale povedlo se a v pátek mohlo do světa vyrazit tiskového prohlášení, které událost oznámilo.

Asi největší zodpovědnosti se statečně ujala společnost Pirelli, která týmům formule 1 dodává pneumatiky, a malajsijská Group Lotus, která provozuje tým F1 Lotus Renault GP, pro který Bruno Senna letos závodil. Také díky nim dostalo několik desítek lidí z řad běžných fanoušků šanci získat volné místo v kinosále…

S Martinem Zušťákem jsme se už dříve dohodli, že jestli to vyjde, před promítáním vydáme jeho publikaci „Tamburello“, která si ale samozřejmě žádala opětovné vyjednání autorských svolení nejen s Martinem, ale všemi autory, které ve svém materiálu jmenuje. Zejména jde o anglického spisovatele Christophera Hiltona (29. 9. 1944 – 28. 11. 2010), který napsal během svého života o Sennovi řadu knih, a na jehož materiálu z knihy Legend Grows (nakladatatelství Haynes Publishing, 1995) je první část Tamburella založena. Získali jsme svolení od jeho příbuzných. Vřelý dík patří rovněž novináři Guardianu Richardu Williamsovi, který ochotně souhlasil s publikací většiny první kapitoly z jeho knihy The Death of Ayrton Senna (nakladatelství Penguin Books, publikováno v letech 1995 a 2010) v části “Poslední cesta.“ A obrovský vděk samotnému Martinu Zušťákovi, který magazínu F1sport umožnil materiál publikovat odměnou za velmi symbolický honorář.

To ale není všechno: Martin v současné době pracuje na nové verzi textu, který se věnuje analýzám Sennovy havárie. Ten se bude opírat o moderní analýzy nejnovějších technologií ve spolupráci s firmami, které se například řešeními posilovačů řízení závodních aut věnují již 30 let. Tento materiál máme v plánu publikovat někde kolem… 1. května 2012…

Film Senna uvidí hosté a fanoušci – klikaři již ve středu příští týden. Do té doby se ponořte do úchvatného příběhu, který dechberoucím způsobem popisuje události onoho nešťastného víkendu v květnu 1994.


 

Martin Zušťák: TAMBURELLO (*.pdf 1,5 MB) - autorská práva vyhrazena
pro stažení klikněte na odkaz pravým tlačítkem myši a zvolte "Uložit cíl jako..."

Čtěte také: F1mag s recenzí o filmu Senna

Záznam o filmu Senna na Česko-Slovenské filmové databázi zde


 

Doporučujeme

Články odjinud