Takovou radost Alonso ze čtvrtého místa ještě neměl

Takovou radost Alonso ze čtvrtého místa ještě neměl

Po kolizi s Daniilem Kvjatem se zdálo, že Alonsovy šance byly ztraceny. Díky bravurní práci mechaniků se ale pilot Ferrari dokázal probít až do druhé řady.

Fernando Alonso se v promáčené kvalifikaci na Velkou cenu Malajsie s podmínkami na trati potýkal velmi dobře. Ve druhé části kvalifikačních bojů se však zdálo, že Španěl bude nucen předčasně odstoupit.

V jedné ze zatáček totiž došlo k nedorozumění mezi ním a nováčkem Daniilem Kvjatem. Alonso se s poškozeným zavěšením kola dobelhal do boxů, kde se naštěstí pro něho mechanikům podařilo vůz uvést do provozuschopného stavu. Alonso nakonec své ferrari vyšvihl na čtvrtou pozici.

„Z dnešní kvalifikace mám opravdu radost. Čtvrté místo mi na tváři takový úsměv snad nikdy nevykouzlilo. Byl to šílený chaos, hlavně v době, kdy jsem jel s poškozeným autem. V pravotočivých zatáčkách jsem s volantem mohl točit klidně jedním prstem, ale v levotočivých zatáčkách jsem nic neudělal ani se dvěma rukama.

Na jedné straně bylo řízení lehké a na druhé zase velice tuhé. Navíc na mokru se vůz sám o sobě neřídí úplně snadno. Podařilo se nám ale dostat vůz zpátky na trať a několik ujetých kol stačilo na čtvrté místo, takže musíme být spokojení.

Kolize byla samozřejmě nešťastná, byl jsem ve špatné chvíli na špatném místě. Je pravda, že jsem ho neviděl. Zatočil jsem a ucítil náraz, do té chvíle jsem o něm vůbec nevěděl. Neviděl jsem opakované záběry, takže ani nevím, kde se tam vzal, jestli třeba nebrzdil příliš pozdě. Po výjezdu z boxů vás každopádně takové útoky za dané úrovni viditelnosti překvapí,“ prohlásil Alonso.

Po závodě bylo rozhodnuto, že za srážku nepadne žádný trest. Z vyjádření Kvjata vyplývá, že incident s Alonsem vskutku nebyl ničím jiným než nešťastným nedorozuměním:

„Mluvili jsme o tom spolu a prostě jsme se nepochopili. Je to velmi jednoduché – myslel jsem si, že mě pouští před sebe. Naštěstí to nakonec dopadlo OK.“

Kimi Räikkönen v kvalifikaci nedokázal navázat na vynikající výsledky z volných tréninků a do závodu vystartuje ze šesté pozice. Icemanovi dělaly potíže zejména pneumatiky do extrémního mokra.

„Kvůli dešti byla kvalifikace velice obtížná. Věděl jsem, že to na mokru nebude snadné, ale nečekal jsem, že budu mít až tolik problémů. Měl jsem špatnou trakci a z nějakého důvodu jsem po prvním kole na mokrých pneumatikách ztrácel přilnavost.

Musíme zjistit příčinu. Bude to užitečné i pro nadcházející závody. Pochopitelně nejsem se šestým místem spokojen, ale vzhledem k okolnostem nemůžu říct, že mě výsledek překvapuje. Teď chci jen myslet na to, jak by se mi zítra mohlo dařit.

Bude to těžký závod ve velkém horku, ale docela si věřím, protože jsme tu byli rychlejší než v Melbourne. Pokud nebudeme mít nějaké potíže, můžeme pomýšlet i na lepší výsledek. Můj cit pro vůz se zlepšuje a přestože nás čeká ještě dlouhá cesta, jdeme správným směrem,“ věří Räikkönen.

140002mal.jpg140007mal.jpgF12014GP02MAL_HZ5076.jpg

Doporučujeme

Články odjinud