Takhle by mělo vypadat závodění, říká Hamilton o souboji s Vettelem

Takhle by mělo vypadat závodění, říká Hamilton o souboji s Vettelem

Lewis Hamilton z Mercedesu vyhrál pátý podnik letošní sezóny formule 1, Velkou cenu Španělska. Jeho týmový kolega Valtteri Bottas po technických problémech do cíle nedojel.

Hamilton do závodu startoval z pole position. O první pozici však při startu přišel, když jej předjel Sebastian Vettel. Právě s německým pilotem v barvách Ferrari pak ve zbytku závodu předvedl napínavý souboj o vítězství.

Vettel zajel v 15. kole do boxů pro měkkou směs pneumatik, zatímco Hamilton zůstal dalších šest kol na trati, než přezul na střední směs. Vettel se znovu dostal do čela. Hamilton pak znovu zajel do boxů pro měkkou sadu v 37. kole.

Ferrari na to reagovalo a povolalo Vettela o kolo později. Z boxů Vettel vyjel na střední sadě vedle Hamiltona. V 1. zatáčce došlo mezi oběma piloty ke kontaktu, po které zůstal Vettel na čele, ale Hamilton jej o pár kol později za pomoci systému DRS předjel.

„Tým dnes odvedl neuvěřitelnou práci. Takhle by mělo vypadat závodění, co nejtěsněji to jde, Sebastian byl neuvěřitelně blízko, byl velmi rychlý,“ přiznal Hamilton.

„Tým odvedl se strategií dobrou práci. Nevím, co bylo na startu špatně, musím si k tomu sednout s kluky, nebylo to dost dobré. Myslel jsem, že jsem udělal vše tak, jak jsem měl, ale protočila se mi kola.“

Bottas odstoupil

Cíl závodu letos poprvé neviděl druhý pilot Mercedesu Valtteri Bottas, který musel v 38. kole kvůli technické poruše odstavit vůz.

„Byl to těžký víkend,“ řekl Bottas. „Už v tréninku jsme měli problémy, když jsme už v sobotu museli přistoupit ke starému motoru. Dnes nám v závodě selhal motor. V tuto chvíli nevíme více. Věděli jsme, že to bude risk přejít ke staré pohonné jednotce.“

„Alespoň jsme dnes získali více bodů než Ferrari. V první zatáčce to bylo velmi těsné. Měl jsem dobrý start, ale nebylo kudy jet. Snažil jsem se zabránit kolizi, ale škrtl jsem o Kimiho.“

„Lewis byl na rozdílné strategii, zatímco já jel dlouho. Snažili jsme se provést jen jednu zastávku, proto jsem jezdil tak pomalu. Ta strategie se mohla vyplatit, ale díky virtuálnímu safety caru měli kluci vpředu zastávku zdarma. Dnes jsme mohli být oba dva na stupních vítězů.“

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud