Také ve Španělsku dominovaly vozy Brawn GP, vyhrál Jenson Button

[GP Španělska - závod]

Začala evropská část šampionátu formule 1. Řada týmů přivezla do Barcelony avizovaná vylepšení, většinou v oblasti aerodynamiky. Ovšem ve výsledcích se nic moc nezměnilo. Opět dominovali jezdci stájí Brawn GP a Red Bull, kteří si rozdělili první čtyři místa v cíli. Počtvrté v sezoně a popáté v kariéře vyhrál Jenson Button před týmovým kolegou Rubensem Barrichellem a Markem Webberem. Na stupně vítězů se tentokrát nevešel čtvrtý Sebastian Vettel. Radost domácím fanouškům jistě udělal pátým místem Fernando Alonso, který nakonecze závodu zřejmě vytěžil maximum. Původně se totiž obával, že jezdci s těžšími vozy ho během závodu díky strategii předjedou.

Start se vydařil oběma Brazilcům. Barrichello se posunul před Buttona do čela a Massa díky použití Systému na rekuperaci kinetické energie (KERS) na třetí místo před Vettela. Na dalších místech se srovnali Webber, Alonso, Rosberg a Glock.

Start se nevydařil oběma toyotám, Glock i Trulli zaváhali a propadli se. Navíc Ital se zapletl do hromadné kolize s oběma vozy Toro Rosso a Adrianem Sutilem. Za viníka této nehody, po které všichni čtyři piloti museli ze závodu odstoupit, označil Trulli Nika Rosberga, kterému musel uhýbat a díky tomu se srazil se Sutilem. Buemi ani Bourdais už srážce nestačili zabránit. Na trati zůstalo množství úlomků ze čtyř monopostů a ředitel závodu vyslal na trať safety car.

V šestém kole se znovu závodilo. Barrichello se ihned začal vzdalovat svým pronásledovatelům. Alonso chtěl v první zatáčce zaútočit na Webbera, až málem vyjel z tratě. Ve druhé desítce mezitím obhájce titulu Hamilton předjel Piqueta a dostal se na třinácté místo. Úplně jiné starosti však měl jeho týmový kolega Kovalainen, který zamířil do garáže s poruchou převodovky.

Barrichello v té chvíli vedl před Buttonem zhruba o jednu sekundy. Vettel se snažil tlačit na Massu, ale stále se mu nedařilo zaútočit. Nejtěsnější bitvu v té chvíli sváděli o deváté místo Heidfeld s Räikkönenem, Fin vypadal rychlejší, ale nedařilo se mu před Němce dostat.

Jako první zamířil do boxů v osmnáctém kole osmý Glock, následovali ho Button a Alonso. O kolo později pro poruchu odstoupil loňský vítěz Räikkönen. Po prvních zastávkách většina jezdců zůstala na měkkých pneumatikách, které se na okruhu v Montmeló tolik neopotřebovávaly. Pořadí na předních místech se nezměnilo. Vedl stále Barrichello před Buttonem, Massou, Vettelem a Webberem. Na šesté místo se posunul na startu výrazně natankovaný Heidfeld. Hamilton, který do závodu vyrážel s nejtěžším vozem, jezdil sedmý, osmý pak byl Alonso.

Přesto k jednomu klíčovému okamžiku došlo. Inženýři Brawn GP operativně změnili Buttonovu strategii ze tří zastávek na dvě. Pokud chtěl Barrichello i nadále pomýšlet na vítězství, musel výrazně přidat, aby na týmového kolegu získal co největší náskok. V jedenatřicátém kole zamířil podruhé do boxů. O kolo později poprvé zastavili také Heidfeld s Hamiltonem. Angličan vyjel těsně před dvojicí Glock-Kubica. Barrichello jezdil po druhé zastávce na čtvrtém místě a ztrácel na trojici Button, Massa, Vettel spíše ztrácel.

Ve čtyřiačtyřicátém kole zajeli opět společně do boxů Vettel a Massa, který krátce předtím ztratil levou přední poklici. Oba už museli, stejně jako později ostatní, nasadit tvrdé pneumatiky. Ani tentokrát si nevyměnili pořadí. Brawny se tak objevili na prvních dvou pozicích a Barrichello výrazně zrychlil, aby získal cenné desetiny. V osmačtyřicátém kole zamířil k mechanikům také Button, o dvě kola později ho následovali Barrichello a Webber.

Po zkompletování všech zastávek zůstal v čele Button, který byl nejrychlejším jezdcem na tvrdých pneumatikách, před Barrichellem. Na třetí místo, které celý závod mimo jiné díky použití KERS držel Massa před Vettelem, se nakonec po vhodně zvolené strategii dostal Webber. U Ferrari se však v závěru závodu vyskytl další problém. Po chybných rozhodnutích v předchozích kvalifikacích se tentokrát ukázalo, že Massa má v nádrži málo paliva. Že by se do Ferrari opět vracel onen "italský chaos", který zde panoval před příchodem Michaela Schumachera a "jeho" lidí? Brazilec tedy musel výrazně zvolnit a postupně se před něho dostali Vettel a Alonso.

Vepředu se už nic nezměnilo. Brawn GP oslavil druhý double v historii v pořadí Button-Barrichello. Brazilec litoval, že dobře rozjetý závod nedotáhl do vítězného konce. Zajel alespoň nejrychlejší kolo. Druhého letošního pódia se díky třetímu místu dočkal Webber, který porazil týmového kolegu Vettela. Pátý dojel před domácími fanoušky Alonso, šestý na zbytky paliva Massa, který odstavil své ferrari krátce po průjezdu cílem. Sedmý skončil po startu ze třináctého místa Heidfeld a jednoho bodu se dočkal osmý Rosberg.

Hamilton sice za sebou udržel dotírajícího Glocka, ale zůstal až za body, stejně jako Němec, který si tak letos poprvé připsal nulu. Bez bodů zůstali rovněž Kubica, Piquet, Nakadžima a Fisichella.

V celkové klasifikaci jezdců si dnešním vítězstvím udržel vedení Button (41 bodů), druhý je jeho týmový kolega Barrichello (27), který se dnes trochu vzdálil Vettelovi (23), na čtvrté místo se posunul Webber (15,5), pátý je navzdory dnešnímu odstoupení Trulli 14,5. V poháru konstruktérů vede s přehledem Brawn GP (68 bodů) před Red Bullem (38,5) a Toyotou (26,5).

Šampionát pokračuje za dva týdny (22. až 24. května) prestižní Velkou cenou Monaka.

GP Španělska 2009

P.   Jezdec Tým Kola Čas
1 Jenson Button Brawn-Mercedes 66 Vítěz
2 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes 66 +13,0 s
3 Mark Webber RBR-Renault 66 +13,9 s
4 Sebastian Vettel RBR-Renault 66 +18,9 s
5 Fernando Alonso Renault 66 +43,1 s
6 Felipe Massa Ferrari 66 +50,8 s
7 Nick Heidfeld BMW Sauber 66 +52,3 s
8 Nico Rosberg Williams-Toyota 66 +1:05,2 min
9 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 65 +1 kolo
10 Timo Glock Toyota 65 +1 kolo
11 Robert Kubica BMW Sauber 65 +1 kolo
12 Nelson Piquet Renault 65 +1 kolo
13 Kazuki Nakajima Williams-Toyota 65 +1 kolo
14 Giancarlo Fisichella Force India-Mercedes 65 +1 kolo
- Kimi Räikkönen Ferrari 17 +49 kol
- Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes 7 Převodovka
- Jarno Trulli Toyota 0 Kolize 
- Sébastien Buemi STR-Ferrari 0 Kolize 
- Sébastien Bourdais STR-Ferrari 0 Kolize
- Adrian Sutil Force India-Mercedes 0 Kolize

Doporučujeme

Články odjinud