Tak výraznou dominanci Vettel nečekal

Tak výraznou dominanci Vettel nečekal

Lídr šampionátu si mohl dovolit v pozdějších fázích závodu šetřit vůz a pohodlně si dojet pro vítězství. S Alonsem si dnes nemusel lámat hlavu. AKTUALIZOVÁNO

Zřejmě největší problémy měl Vettel na startu, kdy se na okamžik propadl za Fernanda Alonsa. Posléze se však probil na první místo a už se ho nechtěl pustit. Hladce si tak dojel pro své druhé letošní vítězství a upevnil si vedení v šampionátu. 

"Tak to jsem rozhodně nečekal. Dnes to bylo hodně dominantní, což se nepředpokládalo. Na začátku to ale bylo docela ostré závodění. Bylo mi jasné, že klíčové je dostat se do čela, protože z této pozice mohu kontrolovat situaci a starat se o pneumatiky. Věřil jsem, že dokážu vytvořit si náskok. 

Jakmile se vše usadí, není předjíždění tak snadné. Na rovince vanul poměrně silný vítr, takže DRS tu hrálo větší roli než obvykle, a tak jsem si na začátku řekl, že pokud se vytvoří příležitost dostat se na první místo, musím se jí chopit.

Myslím si, že pro nás mohl závod dopadnout dobře i v případě, že bychom nevedli hned od začátku, nicméně je jasné, že preferuji tento způsob," nechal se slyšet Vettel, který si dnes dojel pro osmadvacáté vítězství v kariéře. 

Mark Webber tak pohodový závod rozhodně neměl. Musel se vypořádat s penalizací na startu a poté musel zuby nehty bojovat o každou pozici a každý bod. Nakonec si ve 200. závodě kariéry vyjel sedmou pozici:

"Začátek nebyl zas tak hrozný, ale dost času jsme ztratili ve druhém stintu. Po výjezdu z boxů jsme byli agresivní a předjeli jsme několik soupeřů, ale pneumatikám se to moc nelíbilo. Z toho důvodu byl druhý stint po rychlostní stránce katastrofa a ovlivnilo to i další vývoj. Uprostřed závodu jsem dokonce pomýšlel na pódium. Mezi závodním tempem a chráněním pneumatik je ale tenká hranice.

Ostatní při poslední zastávce zajeli do boxů trochu dříve, ale nestačilo to. Je to dilema - když závodíte naplno, odejdou vám pneumatiky, když si dáváte pozor na pneumatiky, soupeři vám ujedou. Bitva s Lewisem na konci byla zábavná. Ani jeden už neměl čerstvé pneumatiky, ale do souboje jsme dali maximum."

Doporučujeme

Články odjinud