Tak je nebo není FOTA na soupisce?

Záhadná vývrtka ze strany FIA zatím nemá vysvětlení.

Pokud jsme si mysleli, že se v dosavadním průběhu války neštítily FOTA ani FIA sáhnout po zbraních těžkého kalibru, ve světle středečních událostí na Nürburgringu se pak jednalo o pouhé škádlení. Tomu byl navíc 24. června učiněn konec zakopáním válečné sekery. Ten den se totiž FIA, FOTA a Bernie Ecclestone dohodli na společných závěrech a krize formule 1 byla zažehnána. Ne snad proto, že by Mosley nebo Montezemolo chtěli, ale majitel komerčních práv s půjčkou kolem dvou miliard dolarů neměl na vybranou a Bernie Ecclestone musel zasáhnout.

Jenže když se hasí oheň, je třeba ještě nějakou dobu dávat pozor na skryté uhlíky, které by mohly oheň znovu rozdmýchat. Do popela si fouknul sám prezident Ferrari a FOTA Luca di Montezemolo, když pár hodin po uzavření dohody hovořil o Mosleym jako o diktátorovi, čímž jej řádně naštval. Ten na oplátku pohrozil, že navzdory svému slibu zvažuje kandidaturu na další období. A zdá se, že šel ještě dál...

Světová rada motorsportu 24. června zveřejnila své vlastní rozhodnutí, podle kterého jsou "následující týmy přijaty do šampionátu 2010", načež jmenuje všechny týmy FOTA a navíc Williams, Force India, Manor, Campos a US F1.

Pravda, na konci dokumentu svítí obligatorní "No Regulatory Value", což z rozhodnutí Světové rady takto publikovaného dělá jen cár papíru a snůšku potenciálně bezvýznamných slov. Nicméně doposavad rozhodnutí Světové rady něco znamenala, ačkoli to byly někdy schválené nesmysly (jako například medailový systém).

O to větší je překvapení, že technický delegát FIA Charlie Whiting na včerejším zasedání s týmy informoval členy FOTA, že nejsou formálně na soupisce 2010 (což je v přímém rozporu s rozhodnutím Světové rady tak, jak bylo formulováno), a tím pádem nemají žádné hlasovací právo. Alespoň tak to podala FOTA. Stalo se tak 24 hodin poté, co Max Mosley stejným členům FOTA adresoval dopis, ve kterém je upozorňuje, že změny v pravidlech po uzávěrce přihlášek vyžadují jednotný souhlas všech účastníků šampionátu 2010, včetně členů FOTA, Williamsu, Force India, Manoru, Camposu a US F1.

Tak jsou týmy FOTA na soupisce nebo nikoli? Čert se v tom vyznej!

Jak mohou týmy FOTA, které se 24. června zavázaly formuli 1 až do roku 2012, dostát svým slibům (tedy do roku 2012 vyjednat nové znění Concordské dohody a do roku 2010 ponížit náklady na úroveň počátku devadesátých let) proklamovaným návratem k verzi pravidel před 29. dubnem, když vlastně nejsou na soupisce a tím pádem nejsou kvalifikovány změny podpořit?

Na co je potřeba jednotný souhlas všech týmů, když ve stejné zprávě Světové rady, vrchnolného orgánu motorsportu, se již rozhodlo o tom, že "pravidla budou shodná s těmi v roce 2009 upravená o změny dohodnuté před 29. dubnem"?

Chce snad Max Mosley vrátit čas před 24. červen, tedy před pařížskou dohodu mezi FOTA, FIA a Berniem? A proč by to dělal? Možná si vybavíte verše Chinaski tom, jak chutná moc? Ano, moc moc moc!

To vše jsou dnes otázky za milion dolarů a odpověď určitě vydolujeme během následujícího víkendu na Nürburgringu. Ale před námi je evidentně další závod formule 1 zahalený do politických skandálů...

Doporučujeme

Články odjinud