Szafnauer chce absolutní volnost při výběru pneumatik

Szafnauer chce absolutní volnost při výběru pneumatik

Otmar Szafnauer z Force Indie chce, aby měly týmy absolutní volnost při výběru pneumatik.

Pirelli v současné době na každý závod nominuje tři směsi pneumatik. Týmy si mohou vybrat 10 ze 13 sad. 

„Měli bychom mít volnou volbu pneumatik ze všech směsí,“ řekl Szafnauer. „Stále si myslím, že je to dobrý nápad – na rozdíl od omezení, které máme nyní.“

Podle představ Force Indie by si mohly týmy vybírat ze všech nabízených směsí. 

Šéf Force Indie považuje za nepravděpodobné, že si všechny týmy nakonec vyberou stejné směsi. U každého týmu záleží na výkonnosti a také na tom, které směsi mu nejvíce vyhovují.

Od roku 2019 jen tři názvy

V příští sezóně sice bude i nadále více směsí, ale v každém závodě budou mít jen tři označení: měkká, střední a tvrdá. Nejměkčí směs pro daný víkend ponese označení měkká, druhá nejměkčí střední atd.

V případě, že by týmy měly volný výběr, muselo by se zřejmě vrátit současné označení nebo hledat nějaký úplně jiný systém značení.

Změna pravidel

Nápad volného výběru pneumatik není nový, takže Pirelli má i určité podklady.

Podle Maria Isoly by volný výběr ovlivnil také další pravidla. Simulace některých týmů naznačují, že volný výběr pneumatik by zvýhodnil velké týmy.

Menší týmy by musely být agresivnější při výběru pneumatik v prostřední části kvalifikace. Na těchto pneumatikách by pak musely odstartovat do závodu (v případě postupu do Q3), čímž by byly znevýhodněny.

Pravidlo, že jezdec postupující do Q3 odstartuje na té sadě, na které odjel v Q2 nejrychlejší čas, by se muselo patrně zrušit.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud