Systém superlicence by měl být flexibilní, míní Coulthard

Systém superlicence by měl být flexibilní, míní Coulthard

Bývalý pilot F1 tvrdí, že sport by měl mít možnost udělit výjimku talentům i bez dostatečného počtu bodů.

David Coulthard, vítěz třinácti velkých cen formule 1, je přesvědčen, že nový systém pro udělování superlicencí by měl být do určité míry flexibilní, aby výrazně talentovaní závodníci nezůstali uvězněni nastolenými pravidly.

Mezinárodní automobilová federace upravila podmínky pro získání superlicence potřebné ke startu ve formuli 1. Nově je nutné dosáhnout věku 18 let, absolvovat alespoň dvě sezóny v juniorských formulových kategoriích a získat nejméně 40 bodů za úspěchy v nich dosažené.

Coulthard však tvrdí, že by sport měl mít možnost sáhnout po talentovaném závodníkovi výjimečně i v případech, kdy podmínky zcela stoprocentně splněny nejsou.

„Nemělo by to být uzamčené a pak říct, hotovo, upravovat to nebudeme,“ řekl Coulthard.

„Je tam (v seznamu uznávaných doprovodných sérií) šampionát, který v tuto chvíli neexistuje (formule 2) a ten dává mnohem víc bodů, než některé šampionáty, které existují, takže si myslím, že je potřeba ho rozjet a pak uvidíme, jak to bude vycházet.

Řekněme, že by se objevil někdo, kdo by se zdál být výjimečný a sport jako celek by se za něj postavil, neměli bychom to omezit pouze na body.

Někteří kluci možná nemohou odjet celý šampionát, takže ho nemohou vyhrát, přesto mají větší talent než ten, který šampionát vyhraje.“

Coulthard také dodal, že nastavený systém různě hodnotící juniorské formulové kategorie, jenž se stal terčem kritiky z některých stran, by mohl doznat určitých změn.

„Některé šampionáty si zaslouží víc bodů, než kolik dostaly.“

„Nezkoumal jsem to detailně, ale připadá mi, že byla vytvořena liga, která zvýhodňuje některé nižší formule před jinými,“ řekl Skot.

„Osobně musím říct, že jsem na závodech některých nižších sérií byl a nejsem si jistý, že ty body odpovídají tomu, jak bych je rozdělil já.

Nutno však dodat, že nikdy neuspokojíte všechny, takže musíte vytvořit systém, který alespoň zajistí, že někdo musí dosáhnout určité úrovně úspěchu, aby dostal příležitost posunout se nahoru namísto toho, aby jen donesl velký balík peněz.“

Doporučujeme

Články odjinud