Svým selháním v F1 jsem Američanům nepomohl, přiznává Bourdais

Svým selháním v F1 jsem Američanům nepomohl, přiznává Bourdais

Pilot IndyCar a bývalý jezdec formule 1 Sebastien Bourdais reagoval na tvrzení šéfa týmu Haas Günthera Steinera, podle kterého v tuto chvíli na formuli 1 není připraven žádný americký pilot.

Americký tým Haas vstoupil do F1 v roce 2016. Jediným Američanem, který řídil jeho vůz, byl však zatím jen během testovacích dnů Santino Ferrucci.

Steiner již dříve řekl, že přivést přes tým Haas do formule 1 amerického pilota pro něj není prioritou a dodal, že v současné chvíli ani není žádný Američan na formuli 1 připraven.

Bourdais, který získal čtyři tituly v americkém formulovém šampionátu Champ Car a absolvoval 27 startů ve formuli 1 za Toro Rosso, chápe, že Steinerova slova americké piloty nenechala chladnými.

„Je zřejmé, že se o tom neuvažuje,“ řekl Bourdais pro internetové stránky šampionátu IndyCar. „Oni (F1) žijí v malé bublině na svém vlastním ostrově. Buď hrajete jejich hru a berou vás vážně, nebo vás vůbec neberou.

Absolutně chápu, že si to američtí jezdci berou osobně, protože to není spravedlivé, ale odkdy je F1 spravedlivá? Nikdy nebyla. Nemůžete popřít, že F1 je vrcholem závodů monopostů, a nemůžete nikoho vinit z toho, že chce šanci a chce si to vyzkoušet.“

Bourdais zároveň připustil, že neúspěšné pokusy prosadit se v F1 od jezdců jako on nebo například Alex Zanardi, nepomohly k dobré pověsti pilotů přicházejících do F1 z USA.

„Potřeboval jsem čtyři tituly v USA a titul ve formuli 3000, abych konečně dostal příležitost. A samozřejmě to Američanům nepomohlo, protože jsem selhal!

Vidíte, jak mohou vnímat jezdce IndyCar, a (Alex) Zanardi byl přede mnou (po dvou titulech v CART nezískal v sezóně 1999 v F1 u Williamsu ani bod, pozn. redakce) a podobně, nebyla to pohádka.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud