Světová rada posvětila šestiválce od roku 2014

Světová rada posvětila šestiválce od roku 2014

Mezinárodní automobilová federace udělala poslední krok a definitivně schválila, že od roku 2014 budou formuli 1 pohánět přeplňované šestiválcové motory.

Světová rada FIA původně schválila pravidla se čtyřválcovými motory, ty ale čelily silné opozici v čele s Ferrari a Berniem Ecclestonem. Výrobci motorů F1 nakonec přemluvili Renault a všichni se dohodli na přeplňovaných šestiválcích o objemu 1,6 litru.

Následně tento návrh odsouhlasily týmy a Komise formule 1. Aby se stal součástí pravidel, scházelo potvrzení Světovou radou. Ta motory odhlasovala dnes. "Na základě faxového hlasování Světová rada schválila pravidla o motorech navržená po konzultaci s hlavními účastníky formule 1," uvedla federace. "Nový motor bude V6 1,6 turbo se systémy na rekuperaci energií. Toto nové pravidlo vstoupí v platnost na začátku sezóny 2014."

Proti odkladu či dokonce zrušení se původně stavěl Renault a hrozil odchodem z formule 1, ale nakonec na šestiválce kývl. Ustoupil také prezident FIA Jean Todt. Novou dohodu podpořili všichni, nezazněl jediný kritický hlas.

Doporučujeme

Články odjinud