Svět formule 1 vzpomíná na Sennu

Svět formule 1 vzpomíná na Sennu

Kdyby se nestala osudná havárie v italské Imole, mohl Senna možná obléknout v roce 1995 závodní overal Ferrari.

Osobnosti formule 1 vzpomínají na brazilského pilota, od jehož úmrtí dnes uplynulo dvacet let. Jedno z nejzajímavějších prohlášení přinesl prezident Ferrari Luca di Montezemolo. Ten se prý se Sennou sešel ve svém domě v Boloni ve středu před závodem v Imole.

„Říkal mi, že si velice váží našeho stanoviska k přílišnému používaní elektronických pomůcek, které pilotovi nedovolí naplno ukázat jeho talent. Dlouho jsme spolu mluvili a řekl mi, že by svou kariéru rád ukončil ve Ferrari”, uvádí na stránkách Ferrari Montezemolo.

K Sennovi se vyjádřil také Fernando Alonso: „Byl jsem v té době ještě díte a španělská televize formuli 1 nevysílala. Hodně mi toho ale pověděl otec, který byl velkým fanouškem. Moje první motokára měla stejné barvy jako Sennův vůz.”

Nejvíce vzpomínek na Sennu ovšem přichází zejména od jeho bývalých týmů. McLaren připravil pěkné video a několik dní uveřejňuje na sociálních sítích archivní fotografie.

K výročí se pochopitelně vyjádřil také Adrian Newey, který patřil mezi ty, na něž si po nehodě posvítily vyšetřovací orgány.

Pro Auto Motor und Sport Newey vzpomíná na vůz FW16, které  podle něj měl po dvou letech používání aktivního zavěšení kol problémy. Prostor pro optimální nastavení světlé výšky byl v té době velmi úzký. Už při testech Williams pochopil, že letošní vůz na tom nebude dobře. Při průjezdu auta po nerovnostech se přerušil tok vzduchu na difuzor, protože přední část bočnic byla příliš blízko k trati. Řešením problému mělo být zkrácení bočnic, to už ale před závodem v Imole Williams nestihl.

Newey vzpomíná i na událost z pátku. Manažér týmu Simtek za ním přišel, aby se ho zeptal, jak lépe připevnit přední křídlo k nosu vozu. Newey, který Simtek neznal, mu ale nedokázal pomoci. „Říkal jsem mu, že tohle je přece práce jeho konstruktéra Nicka Wirtha. Na otázku, kde je, mi odpověděl, že odešel na večeři.” O den později kvůli ulomení předního křídla zemřel Roland Ratzenberger.

Doporučujeme

Články odjinud