Svatozář by mohla v určitých zatáčkách způsobit jezdcům problémy

Svatozář by mohla v určitých zatáčkách způsobit jezdcům problémy

Systém ochrany hlavy zvaný svatozář schytal kritiku od pilota týmu Haas Kevina Magnussena. Podle něj je na vozech formule 1 stále otravný, ošklivý, nepraktický, rozptylující a v zatáčkách jako Eau Rouge by mohl způsobovat velké problémy.

Během první série letošních předsezónních testů formule 1 testovaly týmy s vozy vybavenými systémem ochrany hlavy tzv. svatozáře, který je od letošní sezóny povinný. A zatímco některým tento kontroverzní systém již tolik nevadí, Magnussen má proti němu stále výhrady.

„Je to velmi otravné. Ošklivé. Je těžké nastoupit do vozu, vystoupit z vozu, je náročné nasadit a vyndat volant, nepraktické a otravné,“ řekl Magnussen.

Piloti podle Magnussena i přes systém svatozář uvidí na startovní světla, v některých zatáčkách by však mohl systém působit rušivě.

„Jakmile se dostanete do zatáčky, tak je to v pohodě, protože se díváte do stran nalevo nebo napravo od sloupku uprostřed, takže není problém vizuálně vidět zatáčku. Vaše oko to ale rozptýlí v momentu, kdy změníte směr, jako třeba v šikanách a musíte svým zrakem přejet přes sloupek. Je to trochu rušivé, ale není to žádný problém.“

Problém by podle Magnussena mohl nastat, pokud by v zatáčkách, které jsou přes horizont, jako například Eau Rouge na belgickém okruhu Spa-Francorchamps, spolu bojovali dva jezdci.

„Když někoho budete stíhat v Eau Rouge, tak pokud zrovna budete uprostřed zatáčky, nebudete schopni vidět, jestli neudělal na vrcholu chybu a neroztočil se. Nevíte, jestli není ve zdi. Myslím, že stejné to bude v první zatáčce v Austinu, kde je velké převýšení, ale uvidíme.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud