Surteesovi se nelíbí obchodování se sedačkami v F1 a volá po změně

Surteesovi se nelíbí obchodování se sedačkami v F1 a volá po změně

Aby se zamezilo obchodování se závodními sedačkami, měly by příslušné motoristické orgány více podporovat mladé nadějné jezdce v jejich cestě do formule 1.

Stále více stájí poslední dobou upřednostňuje piloty, za nimiž stojí silní sponzoři schopní navýšit týmový rozpočet o několik milionů eur, a to většinou na úkor těch, kteří mohou nabídnout 'pouze' svůj přirozený talent. Jezdecké dovednosti už nehrají tak velkou roli, důležité jsou především finance.

Tento problém byl minulosti již několikrát probírán a jako poslední se k němu vyjádřil bývalý mistr světa F1 John Surtees. "Co potřebujeme, je mít strukturu, pomocí níž jsou úspěchy odměňovány postupem v kariéře," řekl Surtees na akci Autosportu. "Kde jinde ještě než v motorsportu můžete vyhrát jednu sérii a pak být odměněn týmem závodícím o úroveň výš, který vám řekne 'bude to prosím za 550 000 liber za sezonu'? To je úděsné."

"Potřebujeme stanovený počet formulových sérií, které budou mezinárodně uznávané, takže když jednu vyhrajete, dostanete stipendium, abyste se mohli posunout do další kategorie a takto pokračovat až do formule 1," vysvětlil svůj pohled na věc mistr světa z roku 1964.

Nicméně i John Surtees ještě v dobách, kdy měl v královně motorsportu svoji stáj, musel občas udělat výjimku a angažovat platící piloty. Na základě vlastní zkušenosti proto šéfům dnešních týmů poradil, jak takovouto situaci vyřešit co možná nejlépe: "Když jsem provozoval svůj tým, byl jsem frustrovaný, že jsem musel brát platící jezdce. Vždy jsem se ale snažil ujistit, že jsem je spároval s jezdcem, v kterého jsem doopravdy věřil."

Doporučujeme

Články odjinud