Surer kritizuje omezení testování. Nováčci kvůli tomu chybují, říká | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Surer kritizuje omezení testování. Nováčci kvůli tomu chybují, říká

Současná omezení množství testovacích jízd před začátkem sezóny formule 1 jsou „směšná“ a mají za následek, že tři letošní nováčci se v úvodních dvou závodech dopustili velkého množství chyb, říká bývalý pilot F1 Marc Surer.

Jezdci a týmy letos měli v rámci oficiálních předsezónních testů k dispozici jen tři dny jízd na okruhu v Bahrajnu, což je polovina toho, co mohli testovat vloni.

Od letošní sezóny došlo také ke zkrácení obou pátečních tréninků z 90 na 60 minut. Jezdci a zejména nováčci tak přišli o hodinu příprav na velkou cenu.

„Problémem jsou pravidla testů. Jak můžete čekat, že si mladý jezdec zvykne na auto během jednoho a půl dne?“ říká Surer v rozhovoru pro Formula1News.co.uk.

„Je to směšné, aby si mladý jezdec dokázal zvyknout na monopost formule 1 a cítil se ve voze sebejistě. Tři dny testů s jedním autem znamenají, že pilot může být v autě maximálně jeden a půl dne. Tak by nemělo být mistrovství světa organizované.

„Všichni tři nováčci dělají chyby. Myslím, že není správné neposkytnout jim v testech více času ve voze.“

Během úvodních dvou víkendů se často ve smyku nacházeli jezdci Haasu Nikita Mazepin a Mick Schumacher. Americký tým již dříve avizoval, že letošní vůz nehodlá vyvíjet a soustředí se na stavbu monopostu pro rok 2022, kdy začnou platit nová technická pravidla.

V kvalifikaci na závod v Imole pak už v první části boural třetí nováček letošní sezóny Júki Cunoda z AlphaTauri.

Doporučujeme

Články odjinud