Studenti navrhují a staví vlastní formuli

Ta by je mohla dovézt až do skutečného týmu formule 1.

Už také do České republiky dorazil projekt takzvané Studentské formule. Neboli Mezinárodní formule Student. Jeho patronem je skutečný závodní tým Rebels Racing a nabízí mladým studentům šanci plně se zapojit do konstrukce reálné formule.

Formule má hmotnost 300 kg včetně jezdce, rozvor 1600 mm a motor s restriktorem o objemu 600 krychlových centimetrů. Agregát včetně převodovky pochází z motocyklu a protože je škrcen restriktorem o průměru 20 mm, představuje vývoj a vyladění motoru velkou výzvu. Nejlepší týmy jsou schopny motory dostat až na 70 kW, což už je výkon, který dokáže lehoučkou formuli rozhýbat do velmi slušného tempa.

Světlo světa by měla formule spatřit na konci letošního roku. Na závodní dráhu se postaví počátkem roku 2010.

S vývojem formule a vůbec celým závodním projektem se pojí nejen technické a technologické úkoly: úlohou týmu je rovněž kompletní řízení projektu, zajištění zdrojů, nebo publicity. Jedná se tak o vhodnou praxi nejen pro techniky, ale i pro studenty managmentu, ekonomie, marketingu, HR nebo PR.

Formule se pak utkají v reálných závodech například na Silverstonu, Fioarnu nebo Hockenheimringu. Vítězům jsou pak otevřeny dveře do reálných týmů formule 1.

Doporučujeme

Články odjinud