Stroll využil šance ukázat svůj talent, raduje se Lowe

Stroll využil šance ukázat svůj talent, raduje se Lowe

Mladý Kanaďan Lance Stroll nejprve obsadil třetí místo v GP Ázerbájdžánu a o minulém víkendu odstartoval ze druhé pozice do závodu v italské Monze. Radost z těchto výsledků má i technický šéf Williamsu Paddy Lowe.

Stroll dostal v této sezóně několik příležitostí k tomu, aby v F1 světu ukázal svůj talent. Na startovním roštu italské grand prix byl nejmladším pilotem v historii formule 1, který kdy startoval z první řady. Strollův „nadřízený“ z Williamsu Paddy Lowe je spokojený s tím, jak mladý kanadský pilot dokázal využít svých možností pro zisk dobrého výsledku.

Začátek kariéry ve formuli 1 však pro osmnáctiletého Strolla nebyl jednoduchý a po prvních několika závodech sezóny 2017 musel snášet vlny kritiky. Počáteční nezdary však byly definitivně zapomenuty poté, co Kanaďan v Monze překonal věkový rekord Maxe Verstappena týkající se nejmladšího jezdce v první řadě.

Lance Stroll se po závodě dočkal chvály od Paddyho Lowa i přes to, že se z druhého místa na startu propadl na sedmou příčku. Stroll na Lowa zapůsobil především sobotním výkonem ve zmoklé kvalifikaci.

„Nesmíme zapomínat, že není jen nováčkem, ale i osmnáctiletým mladíkem. Doufám, že má před sebou dlouhou kariéru ve formuli 1,“ řekl novinářům v Monze Lowe.

„Pamatuji si sám sebe, když mi bylo osmnáct. Byl jsem nikdo. To on dokázal něco velkého již velmi, velmi brzy,“ chválil Lowe svého svěřence u Williamsu.

„Je skvělé vidět, jak využívá svých příležitostí k tomu, aby předvedl svůj talent. Doufám, že na těchto chvílích dokáže stavět.“

Stroll v dosavadním průběhu této sezóny často zaostával jak v kvalifikaci, tak i v závodě za svým zkušeným týmovým kolegou Felipem Massou. V Monze byl však Massa v sobotu i v neděli pomalejší než Kanaďan.

Ani sám Lowe neočekával Strollův dobrý výkon, a to především během počasím ovlivněné kvalifikace.

„Jezdce sledujeme a studujeme dlouhé roky. Občas díky tomu dokážeme předvídat jejich výsledky a výkony, nebo dokážeme odhadnout, v jakých podmínkách budou rychlí. Někdy jsem ale prostě jen překvapeni.“

„Mokrá kvalifikace je podle mě jedna z nejtěžších věcí, jakou můžete v F1 zažít, a to nejen pro jezdce samotného, ale pro celý tým. Je to obtížné z hlediska správného nastavení, pneumatik i času, kdy jezdce vyšlete na trať.“

„V tomto ohledu odvedl tým skvělou práci. Felipe byl výborný a Lance dokonce mimořádně vynikající,“ nešetřil se slovy chvály na adresu Lance Strolla Paddy Lowe.

Foto: Getty Images / Clive Rose

Doporučujeme

Články odjinud