Stroll si doplaval k první pole position ve F1. Jsem šokovaný, říká | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Stroll si doplaval k první pole position ve F1. Jsem šokovaný, říká

Lance Stroll získal v dramatické a silným deštěm poznamenané kvalifikaci na Velkou cenu Turecka svou první pole position ve formuli 1. Úspěch týmu Racing Point podtrhl třetím místem Sergio Pérez.

Kanaďan na osychající trati zajel svůj nejlepší čas na pneumatikách do přechodných podmínek. Druhého Maxe Verstappena porazil o 290 tisícin sekundy.

„Získat pole position je pro mě pochopitelně výjimečný moment a jeden z nejlepších úspěchů v kariéře. Nedokážu to teď popsat. Jsem šokovaný. Po posledním tréninku jsem nečekal, že tady budeme. Před kvalifikací nebyla spousta věcí jasných. V posledním tréninku jsme nevypadali příliš konkurenceschopně, nyní jsem ale velmi šťastný. Na konci jsem to kolo opravdu poskládal dohromady,“ řekl Stroll.

Oba piloti Racing Pointu se pro závěrečnou část kvalifikace rozhodli nasadit pneumatiky do přechodných podmínek, jelikož vody bylo na trati postupně méně.

„Byl jsem pod velkým tlakem. Na konci jsem mohl odjet jen jedno kolo, protože jsme začali na mokré sadě, následně jsme zajeli pro přechodné. Měl jsem jedno kolo, kde se přede mnou roztočil Valtteri (Bottas) a další kolo jsem měl na konci. Měl jsem důvěru v auto, každou zatáčku jsem projel pěkně a dobře to poskládal.“

Pérez ve druhé řadě

V úvodu třetí části kvalifikace to byl právě Pérez, který se držel na čele průběžného pořadí. Nedokázal ho přitom překonat ani Verstappen, který byl nejrychlejší v Q1 i Q2 a vyhrál i všechny tři tréninky.

Na postupně stále více osychající trati nakonec Péreze odsunul nejprve týmový kolega Stroll, a následně i Verstappen. Pérez tak odstartuje z druhé řady spolu s dalším jezdcem Red Bullu Alexanderem Albonem.

Stejně jako Stroll i Pérez v turecké kvalifikaci vylepšil své letošní kvalifikační maximum.

Doplníme...

Doporučujeme

Články odjinud