Stroll na Monze překonal další Verstappenův rekord

Stroll na Monze překonal další Verstappenův rekord

Nováček v barvách Williamsu Lance Stroll se na roštu nedělní Velké ceny Itálie stane nejmladším jezdcem v historii formule 1, který odstartuje z první řady.

Stroll, který se již letos v ázerbájdžánském Baku stal nejmladším jezdcem na stupních vítězů, si vedl dobře po celou dobu dnešní deštěm poznamenané kvalifikace v Monze. V závěrečné části kvalifikace pak obsadil čtvrtou pozici.

Dvojice jezdců Red Bullu Max Verstappen a Daniel Ricciardo se však propadne kvůli penalizacím a Stroll se tím posune do první řady vedle Lewise Hamiltona, který dnes rovněž překonal rekord, když se v historické tabulce osamostatnil na prvním místě v počtu získaných pole position.

Stroll překonal rekord nejmladšího pilota startujícího z první řady o 23 dní, když dosud tento primát držel z loňské Velké ceny Belgie Max Verstappen.

„V letošní sezóně je to pár 'nejmladší v historii', takže je to dobrý pocit,“ řekl Stroll. „Stupně vítězů v Baku byly skvělé a teď startovat tady v Monze z první řady je úžasné.“

„Nakonec jsem to jen poskládal dohromady,“ dodal ke svému výkonu v kvalifikaci. „Po celou kvalifikaci jsem věděl, že jsme konkurenceschopní. Věděl jsem, kde byla nejlepší přilnavost při brzdění, v rychlých zatáčkách, v Lesmo 1 a 2. V průběhu jednotlivých částí jsem se na to připravoval, v Q3 jsem to vše poskládal dohromady a ono to vyšlo.“

Strolla podle jeho slov povzbudily nedávné problémy Williamsu v kvalifikaci, jelikož déšť dnes smazal veškeré nedostatky vozu.

„Víme, že v posledních několika závodech to bylo skutečně obtížné. Bylo snadné udělat chybu, protože jsme to s vozem téměř přehnali, věděli jsme totiž, že je pro nás občas obtížné dostat se z Q1.“

„Dnes jsme měli všechno pod kontrolou a my se dnes dokázali z konce startovního pole přesunout na čelo.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud