Stroll: Krok mezi formulí 3 a F1 je obrovský

Stroll: Krok mezi formulí 3 a F1 je obrovský

Lance Stroll si už vyzkoušel monopost formule 1. Letošní sezónu přitom strávil ve voze formule 3. Může si proto dovolit jejich porovnání a podle Kanaďana je mezi oběma monoposty velký rozdíl. Věří však, že testy jej na vstup do F1 dostatečně připravily.

Stroll byl oznámen coby nový pilot Williamsu poté, co suverénně ovládl letošní ročník Evropské formule 3. V posledních týdnech a měsících přitom na okruzích po celém světě absolvoval soukromé testy s monopostem williamsu FW36 z roku 2014.

„Ten krok byl neuvěřitelný a obrovský. Jak se dalo očekávat, má to hodně výkonu a mnohem více přítlaku,“ řekl pro Sky Sports Stroll o jízdách s vozem formule 1.

„Formule 3 je ale velmi dobré auto, které vás naučí, jak správně řídit. Má spoustu přítlaku, i když ne tolik výkonu. Myslím ale, že kvůli tomu je tak náročné ho řídit, protože musíte najít tu hranu. Nemůžete jít přitom ani přes ní, ale ani daleko pod ní. Je to skvělý monopost a opravdu dobře vás naučí, jak postoupit do vyšších kategorií.“

Strollův rozsáhlý program testování z něj dělá možná jednoho z nejlépe připravených pilotů. On sám však připomíná roky, kdy nebyly možnosti testování tak omezeny.

„Neřekl bych (že jsem nejlépe připravený nováček), protože když oni testovali, bylo mnohem jednodušší se to naučit. Každý to dělá jinak a připravuje se svým způsobem.“

Stroll se také poohlédl, co stálo za tím, že právě on nahradil Felipeho Massu, který se v letošní sezóně s formulí 1 rozloučil.

„Jednání začala v době, kdy jsem skončil svůj rok ve F3, já ale měl stále nějakou práci, a to bylo vyhrát šampionát. Snažil jsem se vyhnout veškerému rozptylování, rozhovorům a soustředit se jen na vítězství v F3.“

„Když to bylo hotovo, uzavřeli jsme dohodu pro rok 2017. Nebylo to hned, chvíli to trvalo. Já se nyní ale maximálně připravuji a budu se chystat celou zimu, abych do Melbourne dorazil co nejlépe připraven,“ dodal Stroll.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud