Střed pole: Vergne se zlobí na svůj tým kvůli špatné volbě pneumatik

Střed pole: Vergne se zlobí na svůj tým kvůli špatné volbě pneumatik

Třinácté místo nereflektuje podle slov pilota Toro Rosso jeho skutečný potenciál, v kvalifikaci měl prý navíc. Spolu s ním jsou zklamáni také jezdci Williamsu, kteří jsou odsouzeni ke startu z hloubi pole.

Force India

Paul di Resta z Force Indie byl jediným jezdcem z týmů ze středu pole, kterému se v odložené australské kvalifikaci podařilo postoupit až do závěrečných bojů o pole position. V nich obsadil konečné deváté místo, což jej opravňuje ke startu z páté řady. "Přijeli jsme sem se záměrem dosáhnout Q3, takže tohle je dobrý způsob, jak započít rok. Myslím si, že jsme dnes udělali většinu věcí správně, zejména co se týče načasování přechodu na čerstvou sadu přechodných pneumatik před koncem Q2," pochvaluje si Skot. "Devátá pozice je dobrým místem ke startu a také je to na čistější straně trati. V pátek naše dlouhé jízdy vypadaly konkurenceschopně a konzistentně, takže půjdeme do závodu s cílem útočit a získat nějaké body." Druhý pilot indické stáje Adrian Sutil, jenž se do F1 vrátil po roční pauze, obsadil dvanáctou příčku: "Dnes ráno byly podmínky na trati daleko lepší, stále to ale bylo zrádné a já jsem se na vlhké trati necítil tak pohodlně. Možná jsme trochu brzy přezuli na nové přechodné pneumatiky. Měl jsem čas na to zajet další kolo, ale moje pneumatiky již odcházely a já jsem se nemohl zlepšit. I tak jsem s kvalifikací celkem spokojen. V pátek jsem se na suchu cítil dobře, takže doufám, že si to přeneseme i do závodu."

Toro Rosso

Lepší z dvojice jezdců Toro Rosso byl v neděli dopoledne Jean-Eric Vergne, jemuž bude na startu Velké ceny Austrálie patřit třináctá příčka. Francouz měl podle svých slov navíc, k sedmé startovní řadě jej nicméně odsoudila špatná volba pneumatik ze strany týmu. "Během mého prvního stintu šla kvalifikace celkem dobře. Když jsme ale pak po tom dlouhém prvním stintu na přechodných pneumatikách zajel do boxů, očekával jsem, že znovu nasadíme stejný typ. Tým se ale rozhodl, že mi nasadí slicky: věřil jsem, že mají o situaci lepší obrázek, než jsem měl já, ale ukázalo se, že to byla špatná volba, která mě stála šanci dostat se do Q3, což je škoda." I pro druhého jezdce týmu z Faenzy skončila dnešní kvalifikace v její druhé části. Daniel Ricciardo podpořil svým výkonem týmového kolegu a na startu odpoledního závodu se postaví hned za něj - tedy na čtrnácté místo. "Začátek kvalifikace, když byla trať nejvlhčejší, šel celkem dobře, ale během několika kol jsem již začal pociťovat problémy se zadkem vozu a vytušil jsem, že to bude čím dál obtížnější s tím, jak bude trať osychat. Myslím, že jsme neměli správné nastavení a teď se na to potřebujeme podívat. Dali jsme si za cíl Q3, ale ze čtrnáctého místa máme stále šanci na to, abychom zajeli dobrý závod," soudí Australan.  

Williams

Prvním náznakem toho, že se tým v Grove v Austrálii trápí, bylo již včerejší Maldonadovo vypadnutí v první části kvalifikace a následné sedmnácté místo na startu nedělního závodu. Tuto skutečnost pak záhy potvrdil také druhý pilot Williamsu Valtteri Bottas, jehož výkon v prostřední patnáctiminutovce stačil na pouhé šestnácté místo. "Včera to pro nás byla obtížná kvalifikace, protože vůz měl jen velmi málo přilnavosti a podmínky nebyly příznivé. Hodně pracujeme na tom, abychom připravili vůz pro závod, a tuto sezonu je před námi stále hodně práce. Náš výkon v dlouhých jízdách by měl znamenat, že bychom si mohli z naší výchozí pozice o několik míst polepšit, takže na to se teď zaměříme," říká Pastor Maldonado, jenž odstartuje jako sedmnáctý. "Na začátek mé kariéry v F1 to nebyla ta nejjednodušší kvalifikace," podotýká Valtteri Bottas a dodává: "Bylo dobré dostat se včera skrz Q1, podmínky ale dnes byly opět zrádné, protože celou dobu trať usychala. Zkusili jsme super měkké pneumatiky, ale to nám naneštěstí neumožnilo vylepšit náš čas. Teď se budeme soustředit na to, abychom se připravili na závod, naším cílem bude odvést maximum, abychom se dostali na bodované pozice."

Doporučujeme

Články odjinud