Střed pole: ve znamení kolizí

Střed pole: ve znamení kolizí

Pro řadu jezdců ze středu pole dopadl závod mezi ardenskými lesy zklamáním. Po incidentu v první zatáčce, který způsobil Senna, musel odstoupit Alguersuari. Naopak Sutil se vyznamenal.

Force India

Navzdory včerejší kvalifikaci dokázal Adrian Sutil, že jeho týmu okruh Spa - Francorchamps vyhovuje. Oproti startu si polepšil o osm míst a Velkou cenu Belgie dokončil na pěkné sedmé příčce, za kterou si připsal šest bodů. "Po startu z patnáctého místa musíme být dnes se sedmým místem velice šťastní. Byl to vzrušující závod se spoustou akce. My jsme ale měli dobrou strategii a udělali jsme správné věci ve správný čas. Když na trať vyjel zpomalovací vůz, ihned jsem zajel do boxů. Poté jsem ztratil pouze jednu pozici ve prospěch Schumachera, který byl na měkčích pneumatikách rychlejší než já," řekl Němec. Také Paul di Resta zaznamenal výrazný postup vzhledem ke své startovní pozici. Na body však nedosáhl, skončil jedenáctý. "Vyrazil jsem velmi dobře a všechno vypadalo hladce. Poté se ale přede mnou stala kolize a já jsem si pomyslel, že musím zvládnout projet tou zatáčkou, když do mě náhle narazil Timo (Glock). To udělalo vekou díru v podlaze, poničilo přední přítlačné křídlo a způsobilo velkou nedotáčivost. Na druhou stranu, výkon vozu byl docela silný, ale měl jsem celkem smůlu během fáze za safety carem," litoval di Resta.

Renault

Mezi první desítku se dnes podíval také jeden z jezdců Renaultu. Vitalij Petrov dojel devátý, Bruno Senna si oproti startu významně pohoršil. "Myslím, že jsme s vozem udělali velký krok vpřed. Naše strategie byla dobrá, ačkoliv jsme ztratili na naší maximální rychlosti, což znamenalo, že se mi velmi obtížně předjíždělo. Vůz byl velmi silný v zatáčkách. V posledních kolech jsem musel jezdit odlišně, kvůli obavám ohledně brzd, ale naneštěstí jsem se těsně před koncem roztočil, když jsem totálně přišel o přední brzdy," vysvětlil své problémy Rus. Bruno Senna byl nejspíše příliš motivovaný a v první zatáčce si počínal, jako úplný začátečník. "Naneštěstí jsem udělal chybu v první zatáčce. Nejdříve bych se za to chtěl omluvit Jaimemu. Udělal jsem chybu v brzdné zóně. To znamenalo, že jsem se propadl zpět a nemohl jsem závodit tam, kde jsem chtěl," přiznal svoji chybu Senna.

Williams

Velký aerodynamický balík, který s sebou Williams do Belgie přivezl přece jen posunul tým z Grove o něco výše ve startovním poli. Alespoň co se z pohledu výsledku týče. Pastor Maldonado si dojel pro první bod v sezoně po startu z jednadvacátého místa. "Jsem opravdu šťastný za mě a za tým, že jsem dokázal získat bod. Je to velké zlepšení. Během závodu bylo naše tempo velmi konzistentní, za což jsem šťastný. Nakonec, máme nějaké body a ještě lepší je, že jsme je získali na takto speciální trati," sdělil spokojený Maldonado. Rubens Barrichello prožil další těžký závod, ale navzdory tomu je spokojen s pokrokem, který Williams zaznamenal. "Dokončili jsme s tím, že jsme byli více konkurenceschopní, než jsme si mysleli, což je skvělé. Ztratil jsem nějaký čas bojováním s Rosbergem během kola, ve kterém jsem chtěl zajet do boxů. To bylo nešťastné, jelikož mě to stálo body, na které jsem mohl podle mě dosáhnout. Kdokoliv z nás mohl dnes skórovat, což je povzbudivé. Tým dělá pokrok," řekl optimisticky Brazilec, který dojel na šestnáctém místě.   

Sauber

Na dnešní závod budou chtít nepochybně v týmu Sauber co nejrychleji zapomenout. Ani jednomu jezdci se nepodařilo bodovat. Sergio Pérez šachovnicovou vlajku neviděl vůbec, Kamuj Kobajaši byl v cíli dvanáctý. "Samozřejmě, čekal jsem, že budu dnes skórovat. Můj start byl dobrý a měl jsem několik pěkných soubojů. Na rovinkách jsem byl pomalejší, než jsem čekal, ale dosud nevím, čím to bylo. Co se týče nehody s Lewisem, která se stala, když jsem jezdil na čtvrtém místě: věděl jsem velmi dobře, že je rychlejší, takže jsem neměl žádný důvod s ním bojovat. Když mě předjel, nebylo mým úmyslem získat pozici zpět. Zůstal jsem ve své stopě a nečekal jsem, že se přemístí," vysvětlil kolizi, po které Brit ze závodu odstoupil, Kobajaši. Pérez svůj vůz odstavil v sedmadvacátém kole. "Jsem velmi zklamaný. Měl jsem dobrý start a začátek závodu. Po druhém pitstopu jsem se propadl daleko dozadu. Snažil jsem se dostat odtamtud zpět. Musel jsem předjet Bruna Sennu, když jsem ucítil, že je něco velmi špatně na zádi vozu. Takže jsem opatrně zajel do boxů a to bylo pro dnešek vše," řekl smutně Mexičan.

Toro Rosso

Žádný z jezdců týmu Toro Rosso dnešní závod nedokončil, což je dvojnásobná škoda pro španělského jezdce, který si ve včerejší kvalifikaci vyjel nadějné šesté místo. "Nechci se o žádném jiném jezdci vyjadřovat nijak špatně, není to můj styl. Myslím si ale, že ta situace byla celkem jasná každému. Když jsem po startu najížděl do té ostré zatáčky, byl jsem uprostřed mezi Sennou na vnitřní straně a Fernandem na vnější straně. Senna totálně minul jeho brzdný bod, narazil do mě, což mě vytlačilo do dráhy Ferrari," popsal svoji kolizi z prvního kola závodu Alguersuari, po které musel ze závodu odstoupit. Pořádnou smůlu si vybral také španělův týmový kolega Buemi, který skvěle odstartoval. Jenže přítrž za jeho účinkováním udělal v šestém kole Pérez. "Měl jsem fantastický start. Postoupil jsem z jedenáctého na šesté místo, což bylo skvělé. Byl jsem schopný držet se tempa Alonsa a Hamiltona. Poté se mě pokusil předjet Pérez a jednoduše najel do zádi mého vozu, což totálně zničilo moje zadní křídlo. Neměl jsem žádnou jinou možnost než zajet zpět do pitlane a odstavit vůz. Opravdu nerozumím tomu, co dělal. Byl jsem jasně před ním. Jakoby zapomněl brzdit," řekl nechápavě Švýcar.

Doporučujeme

Články odjinud