Střed pole: V první desítce jsou Kubica a Kobajaši

Nejúspěšnější ze středu pole byl v sobotu ve Španělsku opět Robert Kubica s renaultem. Povzbudivý výsledek zaznamenal po delší době i Sauber.

Renault
Robert Kubica bude do Velké ceny Španělska startovat sedmý. „Nemáme pro tento závod žádný velký balík vylepšení, takže je povzbudivé být před jedním ferrari a jedním mercedesem. To jsem nečekal,“ poznamenal Kubica. Polák bude chtít zítra další slušnou porci bodů. Vitalij Petrov skončil čtrnáctý. Jeho mechanici měli před kvalifikací plné ruce práce, protože si Rus v ranním tréninku poškodil auto při nehodě. „Nebylo jisté, jestli vůbec nastoupím. Musím svým mechanikům poděkovat, protože odvedli skvělou práci a opravili to včas,“ řekl Petrov. 

Sauber
Kamuj Kobajaši stejně jako Kubica prošel až do finálové části kvalifikace a pochvaloval si pokrok, který Sauber udělal během třítýdenní přestávky. „Změnili jsme směr vývoje a auto je mnohem lepší. Máme novou aerodynamiku a motory vylepšené tak, aby byly spolehlivější,“ popsal desátý Kobajaši. „Doufám, že dokončím závod,“ dodal. Pedro de la Rosa na dvanáctém místě už tak spokojený nebyl. V posledním kole ho potrápila nedotáčivost a ve druhé zatáčce uklouzl. „Ve druhé části jsem byl šestý, dostat se do finále bylo možné. Vážně nechápu, co se pokazilo,“ lamentoval.

Force India
S novinkami přijel do Barcelony i indický tým. Adrianu Sutilovi to stačilo na jedenácté a Toniu Liuzzimu na sedmnácté místo. „Věřím, že máme na první desítku. V posledním sektoru mě trochu zdržel jeden z renaultů, a tím jsem ztratil pár desetin potřebných k postupu do finále,“ řekl Sutil. Liuzzi přišel o většinu ranního tréninku kvůli problémům s plynovým pedálem a neměl čas nastavit si auto. V kvalifikaci pak bojoval s vyvážením a nedostatkem přilnavosti. 

Williams
Asi největší zklamání si ze španělské kvalifikace odnesl Rubens Barrichello. Kvůli provozu nepostoupil ani z první části, zůstal trčet osmnáctý. „Je to zklamání, myslel jsem, že máme na to dostat se do finále,“ litoval Barrichello. Nico Hülkenberg dopadl o něco líp, třináctý. „Osobně jsem spokojený,“ podotkl Hulk.

Toro Rosso
Sebastien Buemi si na patnáctém místě také postěžoval na provoz. V nejrychlejším kole narazil na Nika Rosberga. „Bylo to hodně těsné. Tři auta přede mnou se vešla přibližně do jedné desetiny vteřiny. Obecně se sebou nejsem moc spokojený,“ řekl Buemi. Jaime Alguersuari bude na startovním roštu šestnáctý.

Doporučujeme

Články odjinud