Střed pole: Šťastná sedmička pro Sauber

Střed pole: Šťastná sedmička pro Sauber

Adrianu Sutilovi z Force Indie se povedlo dokončit závod před mercedesem Nika Rosberga na krásném šestém místě. Kobajaši opět bodoval a zajistil Sauberu vytoužené sedmé místo.

Force India

Adrian Sutil potvrdil svoji formu, která s koncem sezony graduje, a dal tak vedení indické stáje další argument k tomu, aby si jeho služby pojistilo i v nadcházejícím ročníku. "S dnešním výsledkem jsem velmi spokojený. Završuje to skvělý víkend, ve kterém šlo vše podle plánu. Měl jsem dobrý pocit ve všech trénincích a kvalifikaci. Tým odvedl brilantní práci, aby mi dnes dal tak dobré auto. Také jsme udělali správná rozhodnutí se strategií, protože jsme věděli, že je tu šance porazit Mercedes," pochvaloval si Sutil. Velmi povedený závod má za sebou také Paul di Resta, jenž se z jedenácté startovní pozice probojoval až na konečnou osmou. "Mé osmé místo je skvělým výsledkem po té docela těžké kvalifikaci. V polovině závodu tu byly nějaké obavy ohledně převodovky. Tým mi řekl, abych to zkusil a dovezl vůz domů. V posledním stintu už to bylo jen o tom hlídat si náskok na Kobajašiho za mnou. To je tedy konec mé první sezony ve formuli 1. Byl to skvělý rok," zrekapituloval di Resta.

Sauber

Kamuj Kobajaši obsadil v GP Brazílie deváté místo, za které si připsal dva body. Sauber tak může díky bodovému půstu jezdců Toro Rosso slavit zisk sedmé příčky mezi týmy. "Tým odvedl velmi dobrou práci, aby se vzpamatoval z opravdu špatné kvalifikace. Měl jsem dobrý start a také dobrou závodní rychlost. Na té jsme velmi zapracovali a jsem šťastný, že jsem byl schopný bodovat v posledních dvou závodech sezony. Bylo pro nás důležité skončit před Toro Rosso a jsem rád, že jsme to dokázali. Strategie byla dobrá a vůz také," zhodnotil Japonec. To Sergio Pérez prožil docela odlišný závod. Se svým vozem po celou dobu zápasil a na lepší než třinácté místo nedosáhl. "Můj dnešní závod nebyl tak dobrý, jak jsem doufal, že by mohl být. Start byl v pohodě, ale poté jsme se rozhodli pro nastavení do mokrých podmínek a výsledkem bylo, že zadní pneumatiky měly sklon se zahřívat. Vůz se docela těžce řídil a za ty hodiny uprostřed závodu se omlouvám," neskrýval zklamání Sergio Pérez.  

Renault

Renault se rozloučil s letošní sezonou ziskem jednoho bodu, který si za desátou pozici připsal Vitalij Petrov. "Určitě je dobré dokončit s bodem, což byla dobrá odpověď na včerejší kvalifikaci. Start byl dobrý a také rychlost nebyla tak špatná. S vozem jsem byl docela spokojený. Do boxů jsme zajeli docela brzo a myslím si, že jsme za oběma vozy Toro Rosso ztratili čas. Bylo velmi obtížné je předjet," vysvětlil Rus. Bruno Senna navzdory slibné startovní pozici nebodoval. V cestě za bodovanými místy mu stálo hned několik překážek. Jednou z nich byla také penalizace průjezdu boxy, kterou si vysloužil za kolizi se Schumacherem v úvodu závodu. "Co mohu říct - byl to docela obtížný den a celkový pocit je zklamáním. Bylo tu mnoho problémů, které nám bránily v tom, abychom měli lepší závod, jmenovitě pak kolize s Michaelem a problémy s převodovkou," zalitoval Bruno Senna.  

Toro Rosso

U Toro Rosso panuje po dnešním závodě nejspíš velmi ponurá nálada. Jeho jezdci, na rozdíl od pilotů Sauberu, nebodovali. To znamená, že se v Poháru konstruktérů italský tým propadl na konečnou osmou příčku. "Už od startu to byl těžký závod. V prvním stintu na měkčích pneumatikách jsem měl nízkou přilnavost, hlavně co se týče trakce na výjezdu z pomalých zatáček. Na to, abych pronásledoval Buemiho a Péreze, jsem s vozem velmi zápasil. Druhý stint byl na tvrdších pneumatikách daleko lepší, ale je obtížné porozumět tomu, proč jsme v posledních dvou závodech ztratili výkon," řekl v cíli jedenáctý Jaime Alguersuari. Zklamaný byl také jeho týmový kolega, jenž pod šachovnicovou vlajkou projel na dvanáctém místě. "Samozřejmě, dnes jsme doufali v zisk bodů, ale nebyli jsme dostatečně konkurenceschopní. Měl jsem dobrý start. Předjel jsem Jaimeho a Barrichella, ale poté jsem trpěl opotřebením pneumatik, částečně proto, že jsme neměli pro tyto podmínky nejlepší nastavení. Co se týče mého vlastního výkonu, myslím si, že jsem odvedl maximum," nechal se slyšet Buemi.

Williams

Rubens Barrichello se chtěl před domácími fanoušky a možná také ve své poslední velké ceně předvést v nejlepším světle. Na startu se však o několik míst propadl a po zbytek závodu se musel prokousávat vpřed. Nakonec z toho bylo čtrnácté místo. "Mysleli jsme, že dnes bude pršet, takže jsme jezdili s velmi rozsáhlým prvním převodovým stupněm," přiblížil Barrichello nastavení svého vozu. "Startoval jsem na úpatí kopce. Protože to byl start na suchu, propadl jsem se dozadu. Byl to zábavný závod, ale nemáme vůz na to, abychom mohli dokončovat na bodech. Přes víkend tu bylo mnoho diskuzí, ale já věřím, že se příští sezonu vrátím zpět," je přesvědčen Barrichello. Týmový kolega Pastor Maldonado cíl Velké ceny Brazílie neviděl. Odstoupil po vlastní chybě. "Měl jsem dobrý start do té chvíle, než jsem ztratil pozici, když jsem bojoval o místo na trati. Naše celková rychlost během víkendu byla dobrá, ale nastavení zadního křídla nás na dlouhé rovince lehce zdržovalo. Mé odstoupení přišlo poté, co jsem v šestadvacátém kole předjel Sennu. Vůz byl velmi přetáčivý a já jsem prostě nad ním ztratil kontrolu," přiznal Maldonado.

Doporučujeme

Články odjinud